Hur kom ditt bokomslag till?

Victoria: Mina önskemål till förlaget var att omslaget skulle ha en retrokänsla med lite dämpade färger och gärna någon form av fotografi. Något som förmedlar en känsla av ödslighet, ensamhet, miljön som Härifrån utspelar sig i. Det stämde ganska väl med förlagets tankar, och de påpekade också att det var en fördel om titeln var skriven med ganska stor text, ett tydligt typsnitt, så att man skulle kunna se framsidan på en liten skärm och ändå känna igen den. Jag fick sedan några förslag från den fantastiska Sara R Acedo och två av dem fastnade jag för direkt. Det ena föreställde en kille vid en sjö, sedd lite bakifrån. Det var verkligen Ozzie, men jag valde till slut bort det eftersom det liknade många andra omslag jag sett, plus att sjön var för stor för att passa.

Det andra var en version av det som blev omslaget så småningom, med reflektionen av en kille i backspegeln på en bil. Det var egentligen inte alls som den bild jag sett framför mig, men jag älskade det. Det kändes ovanligt, äkta, lite mystiskt, och förmedlade ensamheten jag vill åt i Härifrån. Det enda jag ville lägga till i bilden var några veteax, plus att den skulle ljusas upp lite. Och att titeln och mitt namn skulle stå i mina favoritfärger, grön och gul. Jag är så himla nöjd med resultatet! 

Tua: Min förläggare är estetiskt begåvad och hade en stark vision för hur omslaget skulle se ut, och lika starka åsikter om hur det INTE skulle se ut. Som tur är delade jag hans inställning till 100%. Jag kom med några förslag om symboler som finns i boken. Dessa återkommer genom hela trilogin och jag tyckte att det vore kul att ha någon av dem på omslaget för att knyta ihop serien visuellt. Valet föll på örnen. Sedan tog Emma Graves fram två versioner, där jag fick tycka till om vilken som var bäst. Det blev en mix av de två varianterna (typsnitt, ram) samt ett färgbyte på klänningen. Min kvinnliga huvudperson är bara finklädd en gång i boken och då är klänningen violett, så det passade bättre med storyn. Jag är så nöjd med mitt omslag!

Samuel: Jag fick tidigt en känsla av att förlaget och omslagsdesignern önskade äga frågan utan att jag blandade mig i för mycket, och det var rätt skönt. Jag har följt processen på behörigt avstånd och tycker om slutresultatet – färgskalan, kompositionen och mixen av filmaffisch och gammal äventyrsbok.

Per: Designern läste boken för att få inspiration och lyckades plocka ut de två viktigaste elementen i storyn till omslaget. Mest diskussion hade vi nog om hur mitt namn skulle skrivas (egovarning!). Som marknadsförare visste jag ju att det på något vis kunde bli mitt “varumärke” om vi gjorde det på rätt sätt, alltså annorlunda och lätt att komma ihåg. Blev rätt häftigt i slutänden ändå. 

Emma: Jag ville först ha en massa personer och detaljer på omslaget, med tanken att omslaget skulle vara en sammanfattning av handlingen. Formgivaren tyckte att det räckte med två personer och lite hav. Men jag fick dit en sjöbod, fiskenät, några tomater och blommor också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s