Vad är skillnaden på att skriva manus till bok 2 jämfört med debuten?

Victoria: Tryggheten. Jag vet att jag kan, att jag har det i mig, det är inte längre det där “tänk om …” Så på sätt och vis är det enklare, jag har lärt mig väldigt mycket av att vara debutant och erfarenheten gör mig lugn. Sedan har jag också en väldigt bra förläggare som inte pushar på för mycket, men som uppmuntrar och hejar och det är betydelsefullt för mig. 

Tua: Eftersom jag skriver en trilogi hade jag huvudkaraktärerna “gratis” från ettan. Utmaningen var att hitta nya faror och dilemman som inte var kopierade från den första boken. På plussidan hade jag lärt mig hur man bygger en dramaturgisk kurva så när råmanuset var klart krävdes inte samma genomgripande redigering som var fallet med bok 1.

Samuel: Det återstår att se. Men jag misstänker att det ofta finns en tydligare deadline, vilket borde innebära en stor skillnad. Liksom att förlaget ofta är med redan från start. Och att man måste förhålla sig till den första boken, på gott och ont. 

Per: Jag stämmer in i det Vicke och Tua säger, men lägger till “förväntningar” på listan. Nu finns det folk därute som längtar till uppföljaren, som redan lagt den i bokhyllan på ljudbokstjänsterna, och det gäller att leverera något minst lika bra som ettan. Jag är också bunden av det jag skrev i ettan så många av reglerna för min bokserie är satta, de som i teorin gick att göra som man ville med i debuten. Men fördelarna är fler än nackdelarna.

Emma: Det känns mer på allvar och riskerar att inte bli lika lekfullt som det var att skriva bok nummer ett. Prestationsångesten vill gärna knacka på axeln och det är lätt att börja fundera på reaktionerna redan vid fulskrivningsstadiet. Ett tips är att skriva så mycket som möjligt på bok två redan innan ettan kommer ut, oavsett om det är en serie eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s