Löpturer och förgylld mässing

Förlaget tyckte att Linnés arvinge borde lanseras på våren, i lagom tid inför hängmattesäsongen. Men våren 2021 var redan på väg att bli sommar, så det fick bli nästa vår. Vilket innebar att vi skulle få väldigt gott om tid för varje steg i processen. För egen del betydde det också att njut- och drömtiden, tiden då jag kunde glädja mig åt hur bra allt skulle gå, tiden innan verkligheten skulle ge ett facit som eventuellt sa något annat, sträcktes ut till ett helt, underbart år.

Mitt nästa möte med förläggar-Martin ägde rum på ett café i Uppsala i juni. Han la fram ett antal modifieringsförslag, och under veckorna som följde bestämde jag mig för att ta fasta på de allra flesta.

I den här fasen funkade det märkligt nog bäst att stöta och blöta allting i hjärnan under löpturer i skogen, ända tills de nya avsnitten i princip var färdigformulerade ord för ord. Sedan satte jag mig vid datorn och skrev in dem.

Som vanligt var det nästan oöverstigligt innan jag gjorde det, inte alls lika jobbigt att faktiskt göra det, och sagolikt skönt när det väl var gjort. 

NU

Skrivtävlingen är avgjord!

Uppgiften bestod i att skapa en text av valfri sort där minst tre av dessa ingredienser skulle ingå:

Sjölejon
Val Kilmer
Maud Adams
Keramik
Skendräktig
Löstagbar
Pedikyr
Hjördis Petterson
Morgan Alling
Kloroform 
Felvänd
Jimi Hendrix
Barbara Hendricks
Fredagsmys
Mördarsnigel
Päronformad
Pressarfot
Rorschachtest
Vala Flosadóttir
Jay Cutler
Batarang
Lasseman
Förgylld mässing

Det vinnande bidraget är en fenomenal dikt av Agnes Frändén. Läs och njut!

* * *

din sommarhud, förgylld mässing

felvänd i sängen, somnar

den ljusa natten och fåglars liv

dagens sand, myggsvärm, brackvatten

som kloroform 

* * *

Grattis, Agnes, och tack!!! 

Lena Strålsjö lyckades få med samtliga element och belönas därför med ett hedersomnämnande och en publicering:

Allt för publiken

Aj, pressarfoten slant och nålen sjönk allt djupare in i mitt finger.

Varför kan den där sjukgymnasten och hobbypsykologen inte bara fatta att jag älskar Val Kilmer och att jag vill trycka in min päronformade kropp i en Batarangliknande kostym när jag nu fått möjlighet att uppträda på en scen av förgylld mässing, tillsammans med Lasseman och Morgan Alling i Maud Adams egna fredagsmys? 

Vad bryr väl jag mig om Rorschachtest och psykiska hinder?

Visst, jag är inte någon Jay Cutler, och kanske att Batarangen gör mig mer lik ett skendräktigt sjölejon och säkerligen får min pedikyr av löstagbar keramik att krackelera – trots att jag lyckats sprita* ihop den med det sista av kloroformen.

Men jag vill så gärna en sista gång få dra ett hetsigt Jimi Hendrix-solo på min gitarr och sjunga en smäktande aria som Barbara Hendricks. 

Det är ingen slump att hon heter Vala och min idol heter Val. Men lika omöjligt som det är att utrensa alla mördarsniglar från min trädgård är det att felvänd genomföra ett stavhopp à la Vala Flosadóttir. 

Rorschachtest hit eller dit, ikväll är jag Hjördis Petterson och jag ska flyga som Ice med min Batarang med genomborrat finger i bandage! Jag har faktiskt medverkat i över 140 filmer och spelat revy i hela mitt liv.

*sprita – att smälta ihop plastdelar mha kloroform

Min egen mor bidrog med tre texter under lika många pseudonymer vilket också förtjänar uppmärksamhet. Av utrymmesskäl publiceras här endast pseudonymerna:

Gräbba
Mrs Google
Kulturtanten

Tack, alla deltagare, publicerade som opublicerade! Nästa skrivuppdrag kan mycket väl bli en haikutävling! Stay tuned!

En reaktion på ”Löpturer och förgylld mässing

  1. Fina bidrag! Inspirerande! 🙂 Bra jobbat Agnes och Lena! (Och heja din mamma, Samuel, bara att komma på pseudonymerna kräver fantasi. 🙂 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s