Musiken hjälper mitt skrivande framåt

Musik är bra kraftfullt ändå. Det väcker känslor, minnen och hjälper en att associera. Det finns studier som säger att musik kan hjälpa dig att koncentrera dig, slappna av, bli mer kreativ, springa snabbare … Du lyssnar säkert precis som jag på någon slags musik varje dag, och för mig har musiken spelat en stor roll i mitt skrivande. På tre sätt. Minst.

Till att börja med hjälper musik mig att slappna av och associera. Jag lyssnar och ser scener framför mig. Kan just den idén som kom upp vara något till det manuset jag skriver nu? Eller till nästa?
För mig funkar just filmmusik bäst för den här fasen. Klart att det är mysigt att lyssna på Mozart eller favoritartisten för att bli ”inspirerad”, men det handlar mest om att uppnå en slags känsla. ”Nu ska jag bli glad så jag lyssnar på den här låten som jag gillar”, typ. Filmmusik är däremot ofta skriven just för att skapa känslor, för att illustrera ett händelseförlopp i en scen, och därför hjälper det mig att se nya scener. HEMLÄXA: prova det du också. Slå på temat till en film – det mesta av Johan Williams funkar, eller varför inte något av vår svenska superstjärna Ludwig Göransson – och se vilka bilder som dyker upp i ditt huvud. Det kan bli en bra scen i ditt nästa projekt! Jag har till exempel drömt ihop en slutscen till en ny bokserie nu i sommar till tonerna från senaste ”Dune”-filmen. Att just det är en scifi-film och jag inte skriver i den genren spelar ingen roll. Hjärnans associationer länkar lätt tillbaka till det området jag befinner mig i mentalt just då.

Det andra sättet jag använder musik på är som research och för att komma i stämningen. Om du bara visste hur mycket svensk hip hop jag lyssnat på senaste åren, en genre som jag egentligen inte känner särskilt starkt för, bara för att plocka upp temperamentet och en del slangord. Att lyssna på Guleed, ZE, Saliboy och Rami har varit guld för att flytta fokus till rätt sorts språk och ton i min bokserie. Viktigt att poängtera en extra gång är alltså att det inte bara behöver bara musik du älskar som hjälper dig i ditt skrivande. Musik kan vara research också!

Det tredje och kanske minst spännande sättet som jag använder musik på i skrivandet är när jag redigerar. Jag gillar att ha ljud i bakgrunden och husguden Brian Eno ser just nu till att suggestiva klanger fyller skrivarstudion när jag opererar på mitt nästa manus. Om jag tröttnar på det så kan man alltid slå på lite lugn jazz.

Som du ser hjälper musik mig rejält i skrivandet. Varje manus har dessutom ett ledmotiv också, en låt som liksom av sig själv blivit synonymt med just det projektet, men det kan vi prata om en annan gång.

Lycka till med skrivandet nu när nya ”terminen” börjar igen efter sommaren. Kom ihåg, det är nu när det verkliga livet drar igång igen som det är viktigt att fortsätta skriva. Håll i. Håll ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s