Hur har dina erfarenheter av att skriva och redigera påverkat ditt sätt att läsa litteratur? 

Samuel: Ganska mycket, tror jag. Å ena sidan har jag – tyvärr – blivit mer känslig för om något är illa skrivet. Å andra sidan uppskattar jag nu ännu mer att få njuta av en välskriven text eller en genial story. På något sätt har detta också skvätt över på hur jag upplever film och scenkonst.

Per: Jag kan inte låta bli att analysera det jag läser. ”Aha, här kommer så vändpunkten.” Jag klagar dessutom högljutt när vi ser på teve och jag tycker manusförfattarna har skrivit en karaktär för platt + kommer med förslag på hur de borde ha gjort istället. Megalomani!

Emma: Jag blir lite extra imponerad av riktigt bra böcker nu när jag vet hur mycket jobb som ligger bakom. 

Victoria: När jag är mitt inne i redigering av min egen text är det lätt att bli kritisk mot andras texter också, det är svårt att stänga av den blicken. Och jag kan ibland bli lite frustrerad av att läsa böcker med många onödiga missar, missar som hade varit lätta att åtgärda med lite noggrannare redigering. Men å andra sidan vet jag ju också hur svårt det är att skriva en bok och min beundran för skickliga författare och författare som vågar gå sin egen väg är mycket större nu än innan jag själv började skriva på riktigt. 

Tua: Under en lång period efter att jag själv börjat skriva klarade jag inte av att läsa tryckta böcker. Mitt korröga var ständigt på jakt efter fel/upprepningar/alternativa meningsbyggnader, vilket sabbade läsupplevelsen. Ljudboken blev räddningen för att kunna konsumera berättelser. Nu kan jag läsa tryckta böcker igen men de måste vara riktigt bra för att jag ska klara av att slå av korrögat och bara flyta med i storyn. Så jag har helt klart blivit en mer kräsen läsare av att själv skriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s