Förhör i redigeringsträsket

Jag har själv så svårt för folk som gnäller om sitt redigeringsarbete. Oj, vad jobbigt det är. Oj, vad många sidor kvar. Oj, hur ska jag lyckas få till det? Så ett sånt inlägg blir det inte, men en uppdatering på hur det går med arbetet av den berömda bok två, den som ska vara så svår att få till (men som är precis lika jävlig som ettan, förf. anm.). Det blir ett förhör med mig själv, ett slags botemedel mot ensamheten i skrivarstudion och ”in character” med manuset.

Foto: Bertil Ericson/TT

Inleder förhöret med Per E Åsberg, som påstår sig vara författare. Åsberg är misstänkt för uppblåst ego, självömkan och avsaknad av tacksamhet för den priviligierade sits han befinner sig i. Hur ställer du dig till detta?
Skyldig på de båda första, men tacksam är jag. I alla fall oftast.

Du skriver en uppföljare på din debut. Stämmer det?
Ja.

Hur går det?
Rätt okej. Jag började redigera för drygt tre veckor sedan och har gjort nästan tre fjärdedelar av manuset. Dessutom knäckte jag en nöt förra veckan, där tre jobbiga problem löste sig när jag ”kopplade ihop dem”.

Vad menar du med ”koppla ihop”? Kan du utveckla?
Jag hade en karaktär som var för passiv i slutet. Och så en annan som bara dök upp från ingenstans och som bara tjänade en enda praktisk funktion i slutet. Så jag lät dem byta plats. Plus att jag lät bli att döda av ett par andra.

Låter som en enkel lösning. Hur lång tid tog det att komma på den?
Sedan starten på redigeringen.

Det tog dig tre veckor? Att komma på något så enkelt?
Ja. Det kanske låter enkelt när man hör det, vilket väl visar att det var en vettig lösning, men den tog tid att komma på i alla fall. Innan det hade jag andra, krångligare lösningar som jag ratade.

Jaha … Vi byter ämne. Man brukar tala om olika faser av mående under skrivprocessen. Var är du nu?
Jag är precis igenom ännu en ”min bok är skit”-fas, den tredje för just det här manuset, och börjar snubbla över kapitel som jag själv tycker är riktigt spännande att läsa, trots att jag ju redan gjort det minst fem gånger. Det blir nog en bok som är någorlunda läsvärd den här gången med.

Sluta skryta, tack, och svara bara på frågorna.
Förlåt.

Hur vet du när du är klar med redigeringen?
För att listan med ”todo” tar slut. Jag har tjugo timmar kvar nu.

Ge några exempel vad som står på listan nu i slutet, tack.
Jaha … erm … ja, jag ska söka på ”ogräsord” till exempel. Jag har en lista med uttryck som inte passar sig att överanvända. Jag ska också skriva in ytterligare en kort scen för att binda ihop två andra. Och så måste jag plantera några luringar inför kommande böcker i serien.

Kan du utveckla det där sista?
Med luringarna? Ja, alltså jag lägger in fakta eller påståenden i förbifarten som antingen får läsaren att haja till, men som inte besvaras i boken, eller som läsaren bara läser förbi utan att reagera, men som jag påminner om i nästa bok som föraning om en ny twist i storyn. Om man läser om serien igen från början så kommer luringarna stå ut tydligare och läsaren nicka nöjt för sig självt.

Där är det där uppblåsta egot igen, Åsberg. Det är dags att möta verkligheten. Ingen kommer läsa dina böcker mer än en gång. Du är inte J K Rowling.
Nej … nej, det är klart. Förlåt, igen.

Vad händer efter att redigeringen är klar, vilket om man får tro dig inte är mer än någon vecka bort?
Jag läser hela boken igen. Skapar en ny, kortare lista med saker som måste fixas. Sen fixar jag dem också. Och efter det skickar jag det till min redaktör.

Kan du inte bara skicka in manuset efter den här första redigeringen? Om en vecka, alltså?
Nej.

Varför inte?
För att jag vill att det ska vara så bra som möjligt när min förläggare får se det. Jag kan inte skicka något som inte i teorin är utgivningsbart. Det handlar om min integritet, men också respekt för mitt förlag. Deras tid är värdefull.

Jag förstår. Och på tal om tid … vi har inte mycket kvar nu. Har du några avslutande ord?
Bara att jag lovar att sluta skriva massa tjat om redigering nu på ett tag. Nästa vecka blir det annat.

Tack. Förhöret avslutas.

2 reaktioner på ”Förhör i redigeringsträsket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s