Glöd och glada nyheter

Jag hade tidigt bestämt mig för att störa arbetet med omslagsbilden så lite som möjligt och lita helt på formgivarens och förlagets kompetens.

Det var förstås ändå skönt att få se en skiss och konstatera att den kändes lovande. Lite som en filmaffisch, lite som en gammal äventyrsbok. Vilket kanske var kongenialt med innehållet? 

Och så gillade jag den glödande färgskalan!

Roligast av allt: Känslan av att det hände saker bortom min kontroll. Det rörde på sig. Vi närmade oss.

NU

Cykeln gnisslar rytmiskt i sensommarvinden. Uppspelt och lycklig är jag på väg till tre bokaffärer för att förmedla färska nyheter.

Crimetime Award-juryn har just nominerat fem böcker till Årets deckardebut: Den som överleverDet andra arvetSlySarek och – ja, faktiskt – Linnés arvinge! (Jag har ännu inte läst någon av de andra, trots löftet till Kvensler, men noterat att de alla har inslag av blågrått på sina omslag. Min glödande färgskala sticker ut. Kan det vara en fördel?) 

Jag har redan mejlat alla instanser jag någonsin haft kontakt med angående boken plus några till, intervjuats av lokaltidningen och bokat in två radiointervjuer. Livet leker!

I bokhandel nummer ett tas nyheten emot med just sådan entusiasm som man önskar att alla ens goda nyheter alltid skulle tas emot med. Vid mitt första kontaktförsök i våras kändes personalen här faktiskt ganska tillknäppt, men vår relation har utvecklats i en härlig riktning sen dess. Jag suger i mig generösa lyckönskningar, spontansignerar det fåtal böcker som finns kvar och svävar vidare.

På väg till nästa anhalt passerar jag bibblan. Varför inte stanna till och närstudera salen där det asymmetriska decembersamtalet ska äga rum? Jag parkerar cykeln och glider in.

Det pågår förtidsröstning i lokalen. Något Roy Anderssonskt vilar över scenen. Jag snickesnackar med valarbetaren som står närmast. Hon fläktar sig oavbrutet med en bunt viktiga papper. Det är märkligt kvavt i rummet. ”Ni skulle kanske kunna öppna fönstren?” föreslår jag. ”Ja, och vi har fått hit en sån där också”, säger kvinnan och pekar på någon sorts enorm fläktmaskin som står parkerad längs en vägg. Den är avstängd. Situationen förvirrar mig. Jag måste ut igen. 

Också i bokhandel nummer två tas nomineringsnyheten emot med glädje. Jag pladdrar lite, köper Alex Schulmans senaste bok och ger mig av mot den tredje butiken.

Även här tyckte jag mig i våras uppleva ett halvsvalt bemötande. Men det var då det. Nu är stämningen på topp, och efter att ha trumpetat ut min nyhet får jag ännu ett oväntat glädjebud: Butiken anordnar en låneläsecirkel till vilken man valt ut 52 titlar, och tro det eller ej, där figurerar min bok och jag på samma lista som Isabel Allende, Lena Andersson, Ulf Kvensler (ständigt denne Kvensler), Liza Marklund, Ian McEwan och Klas Östergren! 

Mer kan man väl knappast önska av livet.

*  *  *

Här är en intervju med P4 Skaraborg!

Här är en lite kortare med P4 Uppland!

(Rättelse: Jag åker visst till Bokmässan!)

Och vill du hjälpa någon av oss nominerade på traven är det bara att rösta här senast 19 september!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s