Kalas och avgrundsvrål

Det där med releasefest, ja!

Jag läste på och fastnade framför allt för en sak: Om gästerna får beställa boken i förväg, kan författaren ordna med dedikationer i lugn och ro för att sedan ägna sig åt annat under själva festen. Jag såg framför mig hur böckerna stod redo för uthämtning på ett bord, förbetalda och namnmärkta med smala Post-It-lappar på ryggarna. Prydligt och genialt.

Ju mer jag tänkte på det där bokbordet, desto mer sugen blev jag på att ordna en fest. Jag hade bestämt mig för att inte rabbla upp mina kära 48 provläsare i inlagan, men att bjuda dem på kalas kunde kanske fungera som ett litet tack?

NU

Kulturnatt i Uppsala! Opera, cirkus, linedance, stumfilm och flera hundra andra grejer – inklusive en sorts stafett där 13 författare intervjuas och läser högt ur sina böcker under 20 minuter var. En av dem är jag! Varmt eller inte, nu ska polon och kavajen på. 

Man får sälja sin bok också, om man vill, och det vill jag förstås. Av de totalt 800 exemplar jag beställt för egen räkning återstår nu 60, fördelade i två kartonger. Jag stuvar in den ena i bilen och far iväg mot kvällens mål, Uppsala Missionskyrka, medan bilden av Jesus som driver ut månglarna ur templet ofrånkomligen gör sig påmind. 

Jag installerar mig vid ett av de lediga bokborden i foajén. Från kyrksalens dörrar till höger strömmar ljudet av en barnkör, till vänster finns salen där stafetten pågår. Just nu talar Lina Nordquist, som ju gästade Debutantbloggen häromveckan, och vars debutroman nominerats till Årets bok. Jag ser genom glasdörrarna att det är gott om folk där inne, kanske 60-70 personer, mest äldre. Hur många kommer att orka sitta kvar tills det är min tur om en timme?

Min plan är att högläsa ett spännande avsnitt, tystare och tystare, och till sist skrämma publiken med ett plötsligt avgrundsvrål. Varför? För att det är kul! För att pigga upp tillställningen lite. Men nu börjar jag tveka. Det kan tänkas att flera av åhörarna har hörselslingor. Det kan även tänkas att en och annan har svagt hjärta. Ska jag verkligen ta risken?  

Lina är klar, och jag inser nu att folk går och kommer i skarvarna mellan de olika författarna. Det uppstår liv, rörelse och handel. Lina och jag utbyter böcker och kommer på att vi båda, i varsitt sammanhang, tävlar mot – just det: Ulf Kvensler (som ju också gästade bloggen för ett tag sen). Ständigt denne Kvensler.

Intensiteten ökar, det blir pratstunder med bekanta och obekanta, och snart är det min tur att beträda scenen. Jag blir intervjuad och börjar sedan läsa högt.

Jag är mycket förtjust i att läsa högt. Jag har tränat hela mitt liv och vet ungefär hur man gör. Jag trivs. Min blick studsar bara ner i texten då och då, resten av tiden låter jag den vandra runt bland åhörarna, fånga in dem var och en, ungefär som Hitler sägs ha gjort på sin tid. Men min röst är betydligt mjukare än hans, min framtoning mer avspänd. Än så länge.

Så kommer jag till slutet av kapitlet. Det finns inte längre någon tvekan. Mitt tonläge har undan för undan skruvats ner, jag nästan viskar fram den sista meningen: 

”Och så öppnade hon ögonen.”

Snabbt som blixten viker jag undan Britney Spears-mikrofonen från munnen, gör mig stor och fyller salen med ett fasansfullt skrik, som om jag försökte skrämma bort – eller ihjäl – en björn. Åhörarna spritter till, lyfter nästan från sina stolar. 

Efter några sekunder övergår chocken i glädjeyttringar och applåder. Jag avtackas och belönas med en ros. Ingen tycks ha kommit till skada. Bra. Jag skyndar mig ut ur salen och tillbaka till bokbordet.

Det blir full rulle! Vid bordet intill mitt sitter nu fantasyförfattaren Mattias Lönnebo, som också är präst. Det borde väl betyda att Jesus har okejat månglandet den här gången.

När jag senare vandrar genom folkfesten mot bilen är kartongen lättare. 14 böcker är sålda, ytterligare tre har bytts mot kollegors verk. 

Det känns som att jag har fått en liten försmak av Bokmässan, som nu faktiskt står för dörren. 

Men dessförinnan väntar ett potentiellt minnesvärt besök i Karlskoga – som man kan läsa allt om, här på Debutantbloggen, redan om en vecka! Missa inte det!!!

Och rösta gärna på min bok! Du behöver inte köa i en timme! Klicka här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s