Bortom nålsögat: Försäljning och pocket

I förra veckans inlägg beskrev jag arbetet med redigeringen tillsammans med förlagsredaktören. Den sista vändan gick som en dans då redaktören kommit med tydliga svar på mina frågor och dessutom tyckte att alla mina ändringar i första omgången var bra. Det tog mig bara två timmar att gå igenom och acceptera kvarvarande ändringar samt göra det sista finliret. Redigeringsfasen av Konungens ultimatum är därmed klar. Nu ska manuset gå till sättning, varefter det ska korrläsas. Man letar då fel i själva texten (stavfel, missade skiljetecken m.m.) och granskar även hur layouten av texten ser ut när den anpassats till boksidor. Jag återkommer med insyn i korrläsningen längre fram!

Utsikt från mitt kontor, Sundsvall i höstskrud. Selångersån svänger av mot Mittuniversitets campus som skymtar längst bort till höger invid åkanten. Gustav Adolfs kyrka till vänster.

I torsdags kom ett roligt mejl från min förläggare. Han berättade att Konungens sändebud har sålt långt över förväntan i inbundet och att siffrorna för ljudbokslyssningar och nedladdningar av e-bok är riktigt fina. Det är väldigt glädjande, inte minst eftersom jag tidigare beskrivit att jag fasat för att vara en besvikelse för förlaget. Mejlet gav ett förnyat självförtroende till skrivandet av trean, min svårrullade Sisyfos-sten.

Allra roligast var dock beskedet att Konungens sändebud kommer ut som pocket i januari! När manuset blev antaget i början av 2021 hade marknaden för pocket sjunkit rejält eftersom pandemin närapå dödat resandet (pocket säljs till stor del på tågstationer och flygplatser). Det var helt enkelt osäkert om pocketmarknaden skulle hämta sig tillräckligt för att det skulle vara lönsamt att ge ut min debutbok även i detta format. Men nu blir det alltså en pocketutgåva! Jag är så himla glad över att Trond och Matilda får spridning i mjuk och lättburen inramning. Ni kan tro att jag kommer att hålla utkik efter boken i Pocket Shop på Stockholms Centralstation när jag passerar där på mina tjänsteresor! Måhända jag blir en sådan där jobbig författare som går in och frågar efter boken? Erbjuder mig att signera den? Kanske jag gör ett klassiskt bakhåll à la Samuel ifall någon stackars intet ont anande spekulant står och tittar på boken. Vi får se hur modig jag är när det kommer till kritan!

Ännu en höstbild. Jag promenerar hemåt mot Skönsberg längs Norra kajen där många bostäder byggts de senaste åren. Sundsvallsbron, invigd i december 2014 med ett världsrekord i fackeltåg (jag var med), svänger sig över bukten. Visst ser molnen coola ut? Som ett grått lock över Alnön där jag är uppväxt.

Förutom arbetet med förlaget har jag beställt en roll-up eftersom jag ska åka på Gävlit-mässan i Gävle den 19 november. Jag har sett andra författare ha roll-ups och tycker att det är ett bra blickfång till bokbordet. Det var inte helt enkelt att få till ett bra underlag till bilden. Först använde jag leverantörens designverktyg men det gick inte att spara arbetet utan att skicka in beställningen, och jag ville ha tid att pilla med layouten under några dagar. Då gjorde jag designen i Powerpoint istället, eftersom det var ett godkänt format att skicka in beställningen i. Men det visade sig att upplösningen inte var tillräcklig, så i helgen gjorde jag ett nytt försök. Får se om kvaliteten duger denna gång!

Om du har vägarna förbi Gävle den 19 november, kom till mässan och säg hej till mig! Jag älskar att prata böcker och skrivande med likasinnade :-). Berätta för mig att du läst detta inlägg på Debutantbloggen, så får du 20 % rabatt på ett redan finfint mässpris på min bok. Om du redan har den/har läst den, kanske du vill ge bort ett eller flera ex i julklapp?

Slutligen: Du har väl inte missat att vi söker nya debutanter som vill driva bloggen nästa år? Om du har en bok på gång under 2023, skicka ett mejl till debutantbloggen@gmail.com och berätta hur du kan bidra till att ta denna fina blogg till nästa nivå!

Sundsvall by night! På väg hem efter en härlig restaurangkväll i goda vänners lag.

2 reaktioner på ”Bortom nålsögat: Försäljning och pocket

  1. Vad fin utsikt du har från ditt kontor. Det ger väl en del inspiration även för arbetet kan jag tänka mig. En roll-up är aldrig fel tror jag. Det ger en direkt kontakt med de som går förbi. Tyvärr, är jag inte i Gävle i november. Kurar här nere i Malmö. Grattis till utgivning av pocket. Jag tror pocket är mycket viktig dessa dagar. För många år sedan köpte jag bara inbundna böcker, men numera köper jag gärna pocket. Det är en fråga om plats i bokhyllan. Lätt att ha med sig i handväskan, när man som jag sällan lämnar hemmet utan en bok.

    • Ja visst är utsikten fin! Jag har faktiskt en scen i min bok där Selångersån tjänat som inspiration, även om den geografiska placeringen inte riktigt stämmer. Jaså du bor i Malmö, nä, då är Gävle inte direkt nästgårds 😃. Visst har pocket en massa fördelar! Jag är så glad att berättelsen får chansen att nå ut i alla format!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s