Kollektivt läsande

Vi har bokträff. Var sjätte vecka möts vi över ett glas vin och en bit mat och har gjort detta de senaste femton åren. Vi har bytt jobb, fått barn, vinkat adjö till barn, tagit körkort, lagt till och dragit ifrån medlemmar, men varje gång följer samma mönster. Vi träffas och uppdaterar oss om varandras liv, vi äter en bit mat och sedan pratar vi bok.

Samma bok. Tror vi. Ibland händer det att någon faktiskt läst fel bok och ser frågande ut när vi sätter igång samtalet. Men även om vi faktiskt har läst samma bok har vi inte läst den på samma sätt. Någon har lyssnat, någon annan har e-bok som sin grej och någon vill helst ha ett fysiskt exemplar i sin hand. Texten är ju densamma, men det är lika fascinerande varje gång att samma text kan beröra på så olika plan. Vi har olika erfarenheter med oss in i läsningen och det som någon tycker är roligt finner en annan långtråkigt. Samma text kan både beröra och vara uttråkande. Oerhört fascinerande. ”Otroligt seg” och ”en av de bästa böckerna jag har läst” kan yttras om samma bok på samma kväll. Vi har lärt oss varandras preferenser och skickar boktips hit och dit på böcker som vi har läst ”under bordet”. Alla böcker vi läser bokcirklar vi inte om.

Boken för kvällen är ”Den hemliga våningen” av Kelly Bowen. Det kvittar hur många 2:a världskriget-böcker man har läst. Det blir alltid lika spännande när nazisternas stövlar hörs smattra i trapphuset. Och det är lika hjärtevärmande varje gång ett liv räddas undan det öde som vi vet drabbade så många. Varför skrivs denna berättelse om och om igen? För att förstå, förklara, förhindra att det sker igen. För att människan är komplex och kan rymma både stor godhet och ondska på samma gång. För att vi har förförståelsen kring tiden och situationen. För att vi älskar att läsa om hjältar lika mycket som vi tycker om att förfasas över skurkar. Och för att en berättelse om liv och död är spännande.

Har du också en bokcirkel? Passa på att kamma hem gratisböcker till nästa träff. Spana in debutantbloggen på Instagram för tävlingsregler.

Ger du ut en bok under 2023 och vill blogga om det varje vecka. Läs då detta och skicka in din ansökan redan idag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s