Om att sätta mål – vad vill du göra nästa år?

Det är snart mitten av november och året på Debutantbloggen går mot sitt slut. Ännu finns möjligheter att dela med sig av tankar och bilder från skrivarvardagen, men mitt huvud är delvis redan framme vid jul och nästa år. Anledningen är att det är planeringsdags på jobbet. Vilka projekt ska vi driva nästa år? Hur ska budgeten se ut? Vilka är våra mål? Det kan kännas som att det är långt till årsskiftet, och det är ju en hel del som ska göras innan dess, men nu är en bra tidpunkt att börja fundera lite löst på vad man vill göra nästa år. Så vad säger du? Vad vill du åstadkomma 2023?

Ungefär här är väl ett ”förlåt” på sin plats. Förlåt om den här frågan ger dig ångest. Det är inte meningen. Förlåt om du har så mycket på gång just nu att du knappt orkar tänka bortom nästa vecka ens. Men samtidigt är det viktigt att lyfta blicken, att inte bara grotta här och nu. Då kommer det sluta med att man sitter och säger saker i stil med ”oj, vad tiden går fort” eller ”vart tog den här veckan vägen?”. Planering hjälper mot sånt. Och mål också. Kanske framför allt mål.

SMART-mål är en grej. Kanske låter mer som något för jobbet, men de funkar bra på skrivandet också. Särskilt det där gröna T:et är bra tycker jag. (Bildkälla: hydratemarketing.com)

Jag har ända sedan jag började satt upp årsmål för mitt skrivande. Ofta händer det antingen på jullovet eller sommarsemestern, när man har tid att sitta ned (och säga ”oj, vad fort året gick)). Jag håller det enkelt med en penna, ett papper knappt större än en PostIt och så tänker jag ”vad skulle jag vilja göra nästa år? Om jag själv fick drömma lite?”. Ofta kommer några saker av sig själv.
Jag vill skriva klart det här råmanuset. Jag vill skicka in till tio förlag. Jag vill tänka ut en ny historia kring den där spännande idén som jag funderat lite på, ett synopsis kanske. Svårare än så behöver inte planeringen vara. Där har jag mina skrivmål för nästa år kanske. Sen sätter man ett datum på dem, ett realistiskt datum så att jag inte ska ha alla tre sakerna färdiga samtidigt. Sådär. Fääääärdig.

Själva planeringen tar sällan mer än en halvtimme, ungefär så länge som det tar att drick 1-2 glas vin. Men för att komma dit behöver man starta hjärnan ett tag innan. Ställa frågan till sig själv om vad man vill göra. Svaret kommer inte direkt, men man aktiverar någonting i bakhuvudet, en magisk skrivprocess som sker undermedvetet.

2023 har jag ett hum om för min del. Jag vill ge ut min nästa bok, jag vill skriva råmanus till del tre i serien. Jag vill gärna åka på minst en bok/deckarmässa. Och så vill jag redigera om en gammal bok som jag inte har haft tid att röra på några år, men som jag tror på. Det kan räcka som mål. Sen ser jag till att sprida ut allt ordentligt under året. Något mål om att vinna ett pris eller bli utgiven utomlands tänker jag inte sätta eftersom det är bortom min kontroll. Andra människor tar de besluten = kasst mål. Ett bra mål är specifikt (går inte att missförstå), det är inom min kontroll (jag är inte beroende av andra för att det ska lyckas) och det går att sätta en tidsstämpel på.

Jaha, har du ångest ännu? Förlåt, igen. Men ha inte det. Det här är ju roliga saker. Klart att du ska fråga dig själv vad du vill uppnå med ditt skrivande nästa år. Vi sätter ju mål för vad vi ska uppnå på jobbet (eller blir tvingade kanske) så varför gör vi inte det oftare med vårt skrivande, som ju är så viktigt? Ett mål bygger en dröm och ger dig en chans att fira. Köp en flaska skumpa när råmanuset är klart. Belöna dig själv med en weekend till en europeisk storstad efter att du skickat in ditt manus till tio förlag. Eller gå på spa åtminstone. Det förtjänar du.

2023 känns långt bort, så börja mjukt. Ta lite tid för dig själv i helgen i bastun eller när du är ute med hunden och fundera på vilka två, tre eller fyra saker som du vill uppnå med ditt skrivande nästa år. Det är ingen tävling. Ta för dig så mycket som du tror att du klarar av, men som fortfarande inspirerar. Istället för ett stort mål som ”bli klar med boken”, bryt ned i delmål som ”skriv råmanus”, ”redigera allt”, ”be tre kompisar läsa”, och ”redigera en andra gång”. Skriv sen ned dem på ett papper när du kommer hem och spara i din skrivhörna. Titta på det varje vecka. Och plötsligt ska du se att det händer. Saker blir gjorda. Du får en känsla av att lyckas, oavsett hur många refuser som dimper in. Du når dina mål som du kontrollerar. Sen kommer resten av bokvärlden ikapp dig förr eller senare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s