Skulle du kunna tänka dig att skriva en framtida bok under pseudonym?

Emma: Jag vill ha cred för det jag skriver, så nej! Å andra sidan, om jag tänkte skriva något som var väldigt känsligt för någon i min närhet, eller om jag trodde att det jag ville skriva skulle väcka hot och hat – då skulle jag överväga pseudonym. 

Victoria: Det är en lockande tanke eftersom jag är ganska introvert, jag tycker att det är svårt att stå i centrum. Och skriver man under pseudonym kan man ju gömma sig bakom det, anta en annan personlighet. Kanske skulle jag vara modigare då, om ingen visste att jag var avsändaren. Samtidigt så vill jag ju bara skriva saker jag står för, och jag skulle ha svårt att hålla en pseudonym hemlig, så svaret blir nog: ja, det skulle jag kunna tänka mig, men nej, jag tror inte att jag kommer att göra det. 

Tua: När jag gjorde mina första stapplande försök att skriva skönlitterärt fasade jag för att ens visa upp mina texter för testläsare, så på den tiden kändes det lockande att skriva under pseudonym (ifall jag någonsin skulle lyckas få ihop ett helt manus att skicka till förlag). Men i takt med att jag insåg hur mycket arbete som krävs för att skriva en bok, växte en stolthet fram. Klart jag skulle ha mitt eget namn på boken! Eftersom jag skriver romance med explicit erotik skulle det ibland ha varit skönt att gömma sig bakom ett alias, men så snart jag tänker så, blir jag irriterad på mig själv. Sex är en central och naturlig del av en förälskelse, så varför ska inte den delen ha sin självklara plats i en berättelse? Våld och elakheter skildras ju friskt inom många genrer, vilket inte alls ses som kontroversiellt. Så jag knyter näven i luften och hojtar: Fram för mer erotik åt folket! Som ett kortare svar på den ställda frågan: Nej, jag skulle inte skriva under pseudonym, jag vill ägna min tid åt berättelser som jag kan stå för.

Samuel: Kanske! I så fall framför allt för nöjet att tänka ut själva namnet. Genom åren har jag skrivit musik under pseudonymerna Le Hareng, G. Svelch, Miroslav Čtvrtník och Pirkko Pyyhekumi.

Per: Ja, kanske det om den var i en helt annan genre. Visst finns författare som skriver lite allt möjligt, men yrkesskadad som jag är så ser jag namnet på omslaget som ett varumärke mer än en person. Och då är det vettigt att skapa ett nytt om man gör något helt annat (det behöver ju inte vara hemligt vem som egentligen ligger bakom namnet).  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s