
Jag har sedan 2019 då Lind&Co startade sin utgivning av ljudböcker i Polen, stiftat bekantskap med många spännande polska författarskap och vårt förlag har definitivt bidragit till den dynamiskt växande ljudboksmarknaden. Som väl känt är ju Sverige ett föregångsland när det gäller ljudböcker och – i Sverige samt Norden – har vi sett en verklig ljudbokslyssnarboom. Lind&Co har genom åren seriöst satsat på ljudböcker och har idag en bred verksamhet i de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge och Danmark – men även i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Polen.
Polen är med sina ca 40 miljoner invånare en i svenska mått mätt enorm marknad. Den polska förlagsbranschen har en stark tradition och – till skillnad från Sverige – är verksamheten utspridd till olika städer. Huvudstaden Warszawa och kulturhuvudstaden Kraków är de dominerande. Men, trots att det här finns stora förlagsgrupper med en bred utgivning, så frodas många halvstora och mindre förlag runt om i landet. Det finns historiska skäl till denna mångfald och decentralisering av förlag runt om i Polen. Landet var stormakten som år 1795 helt raderas från Europas karta av sina glupska grannar Ryssland, Österrike och Preussen. Nu följde 123 år av ofrihet och de tre olika landsdelarna utvecklades på olika sätt, fram till 1918 då Polen efter första världskriget återfick sin självständighet.
Jag har fått höra att många i den polska förlagsbranchen lyfte på ögonbrynen när vårt förlag – med det svenskklingande namnet Wydawnictwo Lind&Co – under hösten 2019 gick in på den polska ljudboksmarknaden. Storytel hade några år tidigare gått in i Polen och upplevde framtiden på den marknaden som lovande, men fortfarande i sin linda. Förlagen undrade sannolikt om de missat något, då det vid denna tidpunkt inte gavs ut så många ljudbokstitlar – stort sett endast bästsäljare.
Vi inledde ett samarbete med ett antal polska förlag och gav ut ljudböcker av lokala polska författare som snabbt blev populära. Även om vi idag har ett utbud av ljudböcker och eböcker som omfattar flera genrer – deckare, skönlitteratur, fantasy och biografier – så har de största succéerna utan tvekan varit på deckarsidan. Inget verkar slå spännande lyssning med poliser eller privatdeckare som jagar seriemördare och andra bovar – oavsett om brotten sker i nutid eller för hundra år sedan! Än så länge har vi i Polen inte gett ut översatta titlar, men under 2023 kommer vi att lansera några av Lind&Co:s bästsäljare.
Vi har i vår ljudboksgrupp konstaterat att det inte är säkert att det som fungerar i ett land, per automatik fungerar i ett annat. Dock har jag och min nederländska kollega, Marion Norman, som ansvarar för den nederländska marknaden sedan 2020, noterat både likheter och skillnader mellan den polska och nederländska. Båda marknaderna var så kallade ”omogna” marknader, som så sakteliga har visat på en positiv tillväxt. Det som fungerar bäst är titlar skriva av lokala författare – både i Nederländerna och Polen. I Nederländerna ser vi även att (inter)nationella pappersbästsäljare oftast också blir populära i ljud. Vi noterar att Lucinda Riley, M.J. Arlidge och Camilla Läckberg är några populära författare även som ljud. Även sanna berättelser, crime samt feelgood funkar bra i Nederländerna, och det är dessa tre genrer vi främst fokuserar på. Med andra ord så finns det ingen quick fix – utan det enda som gäller är att prova sig fram, vara seriös i sin satsning och sist, men inte minst, att vara uthållig.
Men hur ser då den polska utgivningen ut och vilka utmaningar ser man framöver?
År 2021 producerades det totalt 33 957 fysiska boktitlar, vilket var 12% fler än året innan. Det är många titlar, men det är faktiskt färre än i Sverige om man ser till befolkningens storlek. I Polen har man traditionellt sett en låg andel läsande, så få som ca 40% av befolkningen läser en bok per år. Men som jag nämnt, är landet med sina ca 40 miljoner invånare ändå en marknad med stor potential.
Under pandemiåren fick en lång rad polska bokhandlare och bokhandelskedjor slå igen sina butiker på grund av mycket strikta restriktioner. Tack vare en mycket väl utvecklad online-logistik försköts försäljningen under pandemiåren till nätet och under 2020 ökade intäkterna med hela 9%. Således var den polska bokmarknaden bland dem som presterade bäst under pandemiåren 2020 och 2021, i gott sällskap av den svenska, norska, finska, holländska, brittiska och amerikanska marknaden.
Ljudboksmarknaden i Polen befinner sig idag i en fas av en positiv och stadig utveckling, även om man ännu inte riktigt talar om en ljudboksboom. Antalet ljudbokslyssnare uppskattas till cirka 2,3 miljoner och förväntas under 2023 nå upp till 3–4 miljoner! Den positiva trenden väntas hålla i sig då antalet smartphoneanvändare ökar i hög takt och man har vant sig vid abonnemangstjänster till låg månadskostnad.
Under många år fanns problemet med få titlar i ljudbokstjänsterna. Med ökade pappers- och distributionskostnader, bestämmer sig förlagen idag allt oftare för att endast ge ut titlar i ljudformatet samt har satt fart med att spela in backlisttitlar. Det finns även ett stort inslag av exklusivitet – ljudbokstjänsterna satsar på ett brett utbud av egna originals. Konkurrensen är hård mellan ljudbokstjänsterna. Här noterar vi främst (svenska) Storytel och BookBeat samt (polska) EmpikGo, Legimi och Audioteka. Till dessa finns en rad internetbutiker som säljer ljudböcker och eböcker styckvis, såsom Virtualo, Publio och Woblink.
Även om förlagsmarknaden i Polen under de senaste åren upplevt en positiv trend, så synes mörka moln på horisonten som dessvärre redan har stor negativ påverkan… Idag påverkas förlagen av hög inflation samt raskt stigande elpriser. Rysslands krig mot Ukraina – med andra ord den allvarligaste politiska krisen Polen har stått inför de senaste decennierna – gör utsikterna för framtiden osäkra.
Men inte desto mindre – idag är det en smartphone, inte en bok, det föremål vi bär med oss hela tiden. Med utvecklingen av förbättrad teknik växer det digitala innehållet. Detta betyder dock inte att pappersboken i sig konkurrerar med ljudboken eller e-boken. Utan snarare finns här en härlig samexistens – det fysiska och digitala är ett perfekt komplement till varandra.
