Rabaeus och pocket

Mot slutet av mötet med pr-Karin väcktes frågan om vem som skulle läsa in ljudboken. Jag sa att jag gärna ville göra det själv. 

Förläggar-Martin uppbådade ganska mycket av sin pondus – och den är ymnig – och slog fast att vi borde anlita en välkänd skådespelare istället. Bland annat eftersom många lyssnare väljer böcker utifrån inläsare.

Men det här var faktiskt en hjärtefråga för mig. Jag fyrade av det första argument jag kunde komma på: replikerna på västgötska måste låta rätt.

”Man ska ändå inte använda dialekter”, sa Martin, ”det är inte radioteater”.

”Men på flera ställen står det ju explicit att det pratas västgötska”, sa jag, ”och förresten lyssnade jag nyss på en ljudbok med Johan Rabaeus, och han använder jättemycket dialekter och röstlägen!” 

Martin växlade spår: ”Det kan verka lätt att läsa in en bok, men det handlar om många timmars arbete i en studio tillsammans med en producent.”

”Jag har producerat ett antal Sommar och Vinter i P1 och är inte obekant med hantverket”, sa jag, kanske med ett litet stänk av aggressivitet i min vanligtvis blida röst.

Martin lät mig förstå att det i slutändan var mitt beslut, men att han kraftigt avrådde från en författaruppläsning i det här fallet. Vi lät frågan bero tills vidare.

NU

Pocketen finns! Både här och där! Varje dag går jag in på akademibokhandeln.se och klickar fram listan på butiker som köpt in den. Grön plupp betyder att boken finns i lager, orange att endast ett fåtal är kvar, röd att den är slutsåld. 

Än så länge ståtar Farsta centrum, Löddeköpinge Center Syd och Stockholm Ringen med den vackra fåtalspluppen. Dessa till synes prosaiska namn omges därmed av ett särskilt skimmer och etsar sig för evigt fast i mitt hjärta.

Och ser man på! I skrivande stund tillkommer Danderyd!

En ort jag fram till nu bara förknippat med sjukvård och dyra kläder. Nu får den dessutom en air av utsökt litterär smak.

Kan det vara så att dessa butiker köpt in tre exemplar vardera, sålt varsitt och därmed passerat gränsen mellan grön och orange plupp i systemet? Är det fyra sålda böcker jag firar? 

Inte omöjligt. Det är så mycket man inte vet när det gäller bokbranschen. Det är därför det gäller att glädja sig så fort tillfälle ges.

Vill du debutantblogga under 2023? Läs detta!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s