Från nervös debutant till förlagskonsult

Idag gästas vi av Mattias Kvick, en av 2021 års debutantbloggare!

”Ett år går fort mellan höghusen” som Håkan sjöng. Inte för att jag befinner mig mellan några höghus, men ändå – ett år går fort. Eller inte, jag kan samtidigt känna att det var längesedan jag bloggade här. Tiden är opålitlig i vanlig ordning.

Då bloggtiden här höll på att ta slut, insåg jag hur mycket jag skulle komma att sakna det. Jag gillade verkligen det där med att alltid ha en text på gång. Någonstans att göra av skrivlusten. Bloggen hade visat sig vara ett perfekt sätt att hålla i gång mitt skrivande. Det hela löste sig snart som tur var – mitt förlag föreslog att jag skulle fortsätta att blogga på deras hemsida. Ett trevligt förslag! Och på det viset har jag kunnat hålla i gång skrivandet under det år som nu gått, även under perioder då jag inte skrivit på något annat.

I våras tog jag ett rejält kliv rakt in i bokbranschen och skrev på ett konsultavtal för mitt förlag – med titlar som lektör, redaktör, illustratör, distributör, och andra trevliga -ör jobbar jag numera på uppdrag åt Lange Forlag. Från nervös debutant till förlagskonsult. Livet är spännande! 

Jag har under året läst in min debutbok Pensionat Solvändan som ljudbok. Den kommer ut i november i år. Den tryckta boken kommer när den kommer (det har varit en del strul där, men tiden finns ju ändå bara som idé så varför stressa?). När jag inte läser andras manus jobbar jag för närvarande med illustrationerna till en uppföljare om Algot/Beatrice i Pensionat Solvändan. Jag skriver nu dessutom på ytterligare ett tredje manus. Det var inte min tanke från början att skriva en bokserie om Algot, men han är ihärdig och vill inte riktigt att jag ska släppa honom än. Han kommer med nya idéer, säger att det inte är färdigt ännu, och då är det ju bara för mig att fortsätta skriva och teckna. Ingen är gladare än jag.

Uppdraget som lektör är utmanande och ibland nervöst. Jag tänker ibland att jag jobbar som ”professionell gnällspik” (och tänker att författaren ska hata mig), men uppdraget innebär så klart så mycket mer än så. Framför allt handlar det ju om ett samarbete där vi tillsammans strävar efter att manuset ska bli så bra som möjligt. Det är oerhört utvecklande att tvingas sätta ord på både potential och brister. Det handlar ju om att komma med något konstruktivt till författaren – något att arbeta vidare med i manuset. Jag är inte helt varm i kläderna än, men för varje uppdrag känner jag mig lite mer säker och bekväm i rollen.

Det är som vanligt bara att jobba på och se var man hamnar. Det är ingen idé att stressa och det är ingen idé att jaga vare sig hjärtan eller likes. Ett like irl är bättre än tiotusen på nätet, som ordspråket numera lyder. Tiden rinner sakta förbi och allt blir som det blir, vilket antagligen är bra och helt i sin ordning. 

Ta hand om er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s