Har du använt dig av några skrivhandböcker? Finns det någon du skulle rekommendera?

Emma: Jag har läst många och flera av dem står i bokhyllan (som tex Den listiga konsten av Alan Ayckbourn, Dina ord, dina berättelser av Susanne Holmgren och Att skriva av Stephen King.) Det är intressant att läsa om att skriva men för den som saknar tid och måste prioritera skulle jag ändå rekommendera att lägga den tiden på att skriva och att läsa, inte att läsa om att skriva. 

Victoria: Eftersom jag är en sån där som gärna vill studera reglerna innan jag ger mig på någonting så har jag läst väldigt många skrivhandböcker. Flera olika har också ingått i kurser jag har gått, så jag har varit ”tvungen” att läsa dem. Stephen Kings Att skriva är ju en klassiker, den uppskattade jag, även om han ibland är lite väl snäv och hård i vad han förespråkar. Jag gillar Bodil Malmstens Så gör jag, där är det inte lika många måsten som i Kings, mer inspiration. Lennart Guldbrandssons Skriv som ett proffs hade jag äran att få testläsa innan den publicerades och den är full av tydliga, bra tips på hur man steg för steg kan jobba sig fram till färdig text. 

Och det retar mig så, men för länge sedan läste jag en kurs i att skriva för barn och unga och då köpte jag en så himla bra bok som gav mig flera aha-upplevelser kring dramaturgi, den var på engelska och handlade om barnlitteratur, men insikterna går ju att använda på all sorts skrivande. Men jag lånade ut den till någon och jag minns inte vem och inte heller vad boken hette och nu har jag ingen aning om varken det ena eller det andra! Men bra var den. 😉 Och jag har inte läst den än, men jag kan garantera att Therése Granwalds Kreativt skrivande – grundbok i litterärt skapande är bra, för jag har gått några kurser med henne som handledare och hon var en av de som fick mig att tro att jag faktiskt kunde skriva, jag har stor respekt för hennes kunnande och pedagogik.

Tua: Stephen Kings Att skriva var boken som gav mig sparken i baken att göra ett seriöst försök att skriva min berättelse. Efter det har jag inte använt någon speciell skrivhandbok utan hämtat information och inspiration från skrivkurser och tips på nätet. Jag vill ändå rekommendera Jorun Modéns Skriv, skriv, skriv: verktyg för författare som fått väldigt fina omdömen!

Samuel: Kort och gott: Nej.

Per: Inte jag heller faktiskt. Det kanske jag borde testa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s