Mitt liv som författare – eufori och frustration

Caroline Möllesand Författare
Idag gästas vi av Caroline Möllesand, en av 2021 års Debutantbloggare!

Hej igen, alla bloggläsare!
Kul att få återvända hit. En stor skillnad jämfört med för ett år sedan är att jag känner mig mer som författare nu. Jag vågar till och med kalla mig det, främst för att det finns två utgivna böcker som är skrivna av mig, men också för att jag i huvudsak är verksam som just författare.

Hur fantastiskt det än låter att skriva på heltid så erkänner jag att känslorna kring författarskapet varierar. I samband med släppet av Sommarvindar och sanningar och när jag har mött läsare vid signeringar och föreläsningar har euforin uppfyllt mig. (Ja, på riktigt, hur överdrivet det än låter.) Jag har känt att jag har hamnat på rätt plats och att författandet nog kan fungera även på lång sikt. Nya bokidéer fortsätter att dyka upp och jag försöker hålla dem tillbaka i väntan på sin tur.

Andra dagar har förmörkats av tvivel. Mycket av min tveksamhet handlar om ifall det verkligen är värt att lägga ner så mycket tid som jag gör på skrivandet. Hittills har jag landat i att det är värt det.
Samtidigt är den inre frustrationen ständigt närvarande.
Varför skriver jag så långsamt? Varför kan jag inte få ur mig mer text?
Det är svårt att inte jämföra sig med andra och deras produktionstakt, men jag påminner mig själv om att jag är ganska ny inom det här. Jag utforskar fortfarande min skrivprocess och testar nya metoder.

Jag vet att jag inte är ensam om att tvivla. Vi är många i författarvärlden som söker efter balansen mellan effektivitet och hållbarhet. Då är det fint att kunna diskutera med skrivarvänner och inse att vi är både lika och olika.
Det är lärorikt och trösterikt.

Färdigfilosoferat! Jag bör förstås berätta mer konkret om vad som har hänt det senaste året.

• En av mina böcker har fått ett litteraturpris! Du som följde bloggen förra året minns kanske mitt skrivuppdrag som författare till fackboken ÖRT – Öland Resan Tiden. Den kom ut i april i samband med Hotell Borgholms 50-årsfirande. I november vann den pris som Årets Svenska Måltidslitteratur 2022 i kategorin ”Kokböcker med restauranganknytning”. Tacksamt att få vara delaktig i ett så fint projekt med så många duktiga personer inblandade.

• I maj släpptes äntligen Sommarvindar och sanningar. Jag hade tre releasefester, varav en digital livesändning hos förlaget och två fysiska tillställningar. Flera tidningar skrev om mig och boken, många köpte böcker och ännu fler lyssnade. Wow! Efterfrågan finns kvar och jag har nyligen beställt hem en ny omgång böcker att sälja lokalt.

• Eftersom jag har tvåboksavtal med mitt förlag WAPI påbörjade jag råmanuset för del 2 i serien ”Öland i våra hjärtan” redan i februari 2022. Men … jag klarade tyvärr inte av att fortsätta skriva i samband med boksläppet. Det blev för mycket stress och press. För hälsans skull behövde jag pausa råmanuset en tid. I augusti kom jag igång med skrivandet igen. Sakta men säkert.

• I september blev jag invald som medlem i Sveriges Författarförbund, kort därefter även i Författarcentrum Syd och därmed finns jag också med hos Författarförmedlingen. Det är via den som många bibliotek, skolor och föreningar bokar författare för olika framträdanden och föreläsningar.

• I oktober höll jag min första långa föreläsning på bibliotek. Det var en härlig upplevelse som gav mersmak. Något som underlättade när jag skapade min presentation var mina blogginlägg från året på Debutantbloggen. Perfekt att jag redan hade dokumenterat och reflekterat så mycket över mitt skrivande!
Förutom biblioteksbesöket har jag även anlitats för en inspirationskväll i Nybro och ett panelsamtal vid en litteraturkväll i Lund.
För tre år sedan, när jag anmälde mig till den där första skrivarkursen, hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle prata inför publik på det här viset – och dessutom tycka att det är roligt! Ännu ett bevis på att relativt små beslut i livet kan leda till spännande saker.

Uppföljaren då? Den är fristående, släpps i mars 2023 och har titeln Drömmar och dimridåer. Även den här gången är omslaget skapat av Emma Graves och glädjande nog fortsätter Viktoria Flodström som inläsare av ljudboken. Innan releasen har jag förstås redigeringen som väntar. Jag ber till alla möjliga skrivgudar att både jag och redaktören tar oss igenom den smärtfritt och smidigt.

Feelgoodserien Öland i våra hjärtan


Jag vill förstås säga tack till 2022 års bloggare, det har varit roligt att följa er!

Förutom God Jul och Gott Nytt År, vill jag också önska dig som skriver Stort Lycka Till – var du än är i processen och hur din process än ser ut. Hoppas vi ses någonstans i bokvimlet!

Caroline Möllesand

Vill du fortsätta följa min skrivfärd så finns jag på Instagram som @carolinemollesand och på min hemsida med blogg: carolinemollesand.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s