Vad är väl en julfest på förlaget?

Alldeles, alldeles underbar, på det är jag säker. Problemet är att jag inte var där. Jag vaknade med feber samma morgon som festen gick av stapeln, så jag var tvungen att hålla mig hemma. Förbaskat tråkigt, jag hade sett fram emot att träffa förläggare, redaktör och alla de andra på förlaget, samt givetvis en massa härliga författare! Pinan blev inte mindre dagarna som följde när bilder på glada festdeltagare fyllde mitt Instaflöde.

Och det här inlägget? Det var ju vigt åt en rapport från festen. Hur mycket intressant kan man berätta från sjuksängen? Febrig och fantasilös bestämde jag mig för att ta hjälp av veckans snackis ChatGPT (för er som ännu inte vet vad ChatGPT är, här finns info).

ChatGPT är ett roligt tidsfördriv, men jag ser också en stor potential för framtiden. Det ska bli väldigt spännande att se teknologin utvecklas över tid. På sociala medier kan man skönja viss oro hos författare att automatgenererade texter kommer att ersätta författaryrket. I nuläget behöver nog ingen vara rädd. Jag har laborerat med min egen historia och låtit chatten generera olika scener med Trond och Matilda. Programvaran uppfattade snabbt att det handlar om romance, varvid texterna blev genomgående soliga och äckligt sockersliskiga. Jag blev mer och mer specifik i att jag ville ha drama i texten, men alla hinder på vägen övervanns alltför snabbt.

Till slut beordrade jag chatten att låta Matilda bli uppäten av en varg, och det blev hon. I sann Dallas-anda bad jag att hon skulle komma tillbaka till livet, och det gjorde hon. Mycket roande. Men när jag ville få berättelsen om mig själv mer dramatisk, skrev jag instruktionen: Plötsligt blev Tua rånmördad. Då var det stopp. ChatGPT gav mig en föreläsning om att den inte är programmerad för våld. Jag hade tänkt lägga in en printbild av detta meddelande för att lugna er som skriver spänning och deckare så att ni skulle känna er trygga i att ChatGPT inte är något hot mot er, men när jag skulle återskapa moralpredikningen gick det förvånande nog utmärkt att bli rånmördad.

Hm, från att ChatGPT vägrar våld till att den inte bara låter mig dö utan också tar ifrån mig mitt författarskap retroaktivt.

Hotet mot oss författare blev plötsligt högst reellt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s