Vad som helst för ett avtal?

Skulle du kunna göra vad som helst för att få ditt manus antaget för publicering? När jag skickade in Vargdräparen till förlagen den första vändan, så trodde jag att mitt svar på den frågan var ja. Jag kände så starkt att jag var på rätt väg efter en jobbig tid, och kanske hade jag precis som Lina Areklew och Camilla Sten kunnat tänka mig att offra en arm för det. Men så hände något som förändrade det.

Alla som har skickat in sitt manus till några förlag har nog slagits av hur enormt lång tid det tar att få ett svar, om man ens får ett. Efter tre månader började svaren trilla in, refusering efter refusering. Jag hade läst mig till att inte förvänta mig något personligt svar, och blev därför glatt överraskad när flera av förlagen faktiskt gav mig feedback även om de tackade nej. Lind&Co som jag senare kom att skriva avtal med, var det förlag som gav mig mest synpunkter på Vargdräparens svagheter, och sa rakt ut att de gärna ville läsa manuset igen efter att jag hade arbetat om det. Du må tro att det gav mig eld i baken!

Såhär i efterhand hade det ju varit komplett idiotiskt att kapa en arm för det där första utkastet. Det hade något, en potential, men det var inte tillräckligt. Vargdräparen är verkligen oändligt mycket bättre i sin nuvarande version, tack vare de där första refuseringarna. Var därför inte rädd för att skicka in ditt manus, och var heller inte rädd för att bli refuserad. Det enda det betyder är att manuset inte håller tillräckligt hög nivå just nu.

Vid en refusering går det alltid att peka på omständigheter som att manuset inte passar in i förlagets utgivningsplan, att bara en väldigt liten andel av alla manus som kommer in blir antagna, att tajmingen är fel osv. Men om jag ska vara helt krass, varför skulle ett helvetiskt bra manus bli refuserat? Jag tror inte att det handlar om tur att ta sig igenom det där omtalade nålsögat. Jag tror att det handlar om att vara bra nog för att platsa på andra sidan den trånga ingången, och att den möjligheten är lika stor för alla.

Jag har ganska lätt för att acceptera att saker är som de är, vilket ofta hjälper mig att snabbt gå vidare och inte gråta över spilld mjölk så att säga. En egenskap som var till stor nytta när jag blev refuserad. Det gav mig verkligen motivation till att arbeta om stora delar av berättelsen, vilket senare gav mig förlagsavtalet. Så till dig som blivit refuserad, vad innebär det egentligen? Visa ditt manus no mercy och gör det bättre. Så kanske du får det där efterlängtade förlagsavtalet, utan att behöva offra en lem!

2 reaktioner på ”Vad som helst för ett avtal?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s