När kommer nästa bok?

Gästbloggare: Malin Tuvesson

Nu ska vi prata om andra-boken-ångest eftersom jag ofta får frågan ”När kommer nästa bok?” eller en annan variant ”skriver du på något nytt?”. Båda frågorna är roliga att få och det visar generellt på ett intresse hos den som ställer den, intresse för mig som författare eller av att läsa mer vilket är smickrande.

Frågorna kan dock också leda till andra-boken-ångest och jag visste inte ens att det var en grej innan jag började lägga märke till begreppet nu när jag själv är där och skriver på den andra boken. 

Anledningarna till andra-boken-ångest verkar i de flesta fall vara en sorts blockering kring innehållet, självförtroendet eller att det inte finns mer att säga. Det sistnämnda är ju tragiskt, då finns det inte fler historier att berätta. Att det inte finns mer att berätta är inte mitt problem. Min andra-boken-ångest bottnar sig snarare i ett bristande självförtroende eller rädsla för att bli bortgjord. Eller ertappad som en fejk. Jag trodde inte att jag skulle bli en av dem som drabbades för det är väl bara att skriva en bok till – eller?

Jag debuterade i maj 2022 med min humoristiska feelgoodroman Berätta en detalj på Ordberoende förlag och den togs väl emot. Att bli signerad var stort och ofattbart. Kunde det verkligen vara sant att min bok skulle komma ut? Jag redigerade manuset och kände nog samma skräckblandade förtjusning som de flesta författare över att den skulle läsas av för mig kända och okända personer.

När den kom ut så fick den bra betyg vilket gav mig nära på lite ångest över hur väl den togs emot. Jag hade ju varit orolig och så kom det bara fina ord från läsarna. Det blev lite av ett antiklimax eftersom jag försökt stålsätta mig för det negativa. Jag är otroligt tacksam över att boken fick fina betyg, förstå mig rätt, det har sporrat mig att skriva mer men jag hade ju förberett mig på åtminstone några hårda ord. Tyvärr så stannar de fina orden inte kvar tillräckligt länge för att sudda ut tvivlet. 

Nu när jag skrivit ett nytt råmanus som är en fristående uppföljare så är det lilla ångestmonstret tillbaka på min axel och viskar in i mitt öra ”det kommer inte bli lika bra” eller ”ingen kommer tycka om det här”. Små ord av osäkerhet välter också stort lass, eller stort självförtroende, eller hur man lite skämtsamt kan säga. 

För enligt författarförbundet så gör en bok ingen författare och jag kan erkänna att nu när en bok kommit ut så är jag fortfarande grön. Inte lika grön som innan den första boken men ändå liksom ljusgrön. Hur funkar det med uppföljaren? I vilket skick ska manuset skickas in? Hur länge måste jag vänta? Borde jag avvakta, borde jag skynda på, passa på, borde jag efterlikna första boken eller försöka visa min bredd av stil? Borde jag ens skriva mer? Tänk om den andra boken inte är lika bra som första boken – är det kört då? Är det här min andra och kanske sista chans?

Jag pratade med en författarvän som gett ut fyra böcker och som inför den femte boken börjat på fått typiska symptom för andra-boken-ångest även om det i hens fall handlar om femte boken. Hen hade nattsvettningar, magproblem, och svimningskänslor som hen beskriver är en del av processen. Det fick mig att bli något lugnad över att min andra-boken-ångest än så länge endast sitter i mitt tvivlande sinne och inte rent fysiskt.

Andra-boken-ångesten är alltså inte likadan för alla men för mig är den en sjuk ödmjukhet som förvandlar sig till tveksamhet. 

Så hur kommer jag vidare då? Jag tänker att det bara är att ånga på och göra mitt bästa. På vägen får jag försöka lära mig, utveckla hantverket samt lyssna på de som finns där och hjälper mig. För då kan jag ärligt svara på de frågor som jag så ofta får. ”Ja, jag skriver på något nytt.” och det kan förhoppningsvis leda till att jag kan säga ”Ja, min andra bok kommer ut inom ett år.” och för att under tiden hantera det mest akuta tvivlet så lämnar jag datorn hemma och går ut med hunden.

Facebook: https://www.facebook.com/tuvessonmalin

Instagram: instagram.com/tuvessonmalin

Hemsida: https://tuvessonmalin.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s