Följebrevet

När vi skulle skriva vårt följebrev tänkte vi först igenom tre frågor:

  1. Vad har vi skrivit?
  2. Vilka är vi?
  3. Varför har vi skrivit detta?

Vi ville formulera svaren så kort som möjligt, speciellt när vi berättade om oss själva. I den första versionen av följebrevet berättade Isabelle om vetenskapliga artiklar hon skrivit, om presentationer hon hållit och vilken förändring resultaten inneburit för personer med diabetes. Varför skulle en förläggare bry sig om det? Det blev borttaget.

Ralph gick in på sitt arbete som webbredaktör, reporter och musik-, teater och litteraturkritiker. Han skrev också om artiklar han publicerat som uppmärksammats. Inte heller det är speciellt intressant för en förläggare. Kanske är det viktigaste att visa i följebrevet att man går att lita på, att man har energin och lusten att göra arbetet som krävs för att slutföra ett romanprojekt samt att man har en historia som är intressant för andra att läsa?

Vi googlade ordet följebrev och hittade skrivarbloggar där författare publicerat sina brev. Att läsa hur andra formulerat sig hjälpte med inspirationen. Första versionen var nästan två A4 långt. På en skrivarblogg stod att man borde hålla sig under en sida och då blev det lättare att stryka onödig information.   

Nedan kommer vårt följebrev. Kanske kan det vara med att hjälpa dig formulera ditt brev?

 

Medan giftet sprider sig

I ett jourrum på Hvidovre Hospital i Köpenhamn ligger en svensk läkare död. Kvinnan kom inte till avlämningsmötet vid passets slut och nu letar kollegorna efter henne. På en tidningsredaktion i Malmö läser en reporter om läkarens död. Den korta notisen avslöjar inte att han sedan barndomen har ett band med henne.

Medan giftet sprider sig är en spänningsroman med oväntade kopplingar till personer och minnen – minnen som är djupt förankrade hos karaktärerna. Vi följer läkaren ifrån första arbetsdagen på sjukhuset och möter hennes familj och kollegor. Samtidigt berättar vi om reporterns jakt efter sanningen om vad som hänt.

Författarna till boken är en duo; Isabelle Steineck är läkare och diabetesforskare i Köpenhamn. Ralph Bretzer är journalist, webbredaktör och recensent inom musik, litteratur och teater. Medan giftet sprider sig är vår första spänningsroman. Vi har planer på att skapa fler böcker tillsammans.

Medan giftet sprider sig har vi skrivit vid sidan om våra vanliga jobb under de senaste fyra åren. Det började med att Isabelle läste om en kollega som hittats död i jourrummet under arbetstid. Vi pratade om händelsen och spann vidare på den. Vad kunde ligga bakom hennes död? Självmord, sjukdom eller ett mord? En berättelse tog form där vi fick utrymme för erfarenheterna ifrån våra respektive yrken i kombination med den plats vi bor på, Malmö, och det som händer omkring oss i staden, liksom i den betydligt större grannstaden på andra sidan sundet. Malmö har det senaste decenniet stått i medial fokus, inte minst för en ofta uppblåst bild av kriminaliteten, samtidigt som det inte går att blunda för problemen som finns. Vi har velat nyansera bilden och samtidigt använda den som en bakgrund till vår berättelse där den kriminella miljön finns med som en av flera möjliga orsaker till läkarens död. Det gör även hedersproblematik, yrkesmässig press och mer personliga motiv.

Medan giftet sprider sig är en spänningsroman och en samtidsskildring med en bred tänkt målgrupp. Vi hoppas att ni kommer att finna nöje i att läsa den.

Isabelle Steineck och Ralph Bretzer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s