Att få kalla sig författare 

Hörni! Det är inte långt kvar till jag att kan börja kalla mig författare. Eller kan jag redan göra det? Kalla mig författare alltså. The never-ending question. Det här är sedan länge ett omtalat ämne, men som alltid blir aktuell. 

Att det inte är långt kvar tills jag debuterar med min bok har fått mig i tankar som “Kan jag verkligen kalla mig författare?” Svaret har inte alltid varit självklart för mig och tvivlet kommer från när jag var barn. En dag frågade jag min lärare från grundskolan, som jag såg upp till, när man blir författare. Svaret jag fick har jag aldrig glömt.

När jag inte skriver jobbar jag som sjuksköterska. Sjuksköterska är en skyddad titel som innebär att det finns krav som ställs på oss och med det kommer ett gediget regelverk som förklarar vilka som får kalla sig det. Att kalla mig för sjuksköterska, sedan jag fick min legitimation, har jag aldrig tvivlat på.  

Badrumsselfie med snapchat filter 👐


Men det finns inga liknande regler att förhålla sig till för att kalla sig författare. Men ändå tar det emot för många att säga det. Jag har personligen mött författare och aspirerande författare vars skrivande och författarskap varit en hemlighet, som bara avslöjats för likasinnade. Författaren Jennifer Berglund pratade om just detta på SVT Nyheter i november 2022, där framkommer det att just detta har ett namn, imposter syndrome. Mer av artikeln går att läsa HÄR

Fast varför ska det vara så egentligen? Nog borde man sträcka på sig och stolt titulera sig som författare. Kan det ha att göra med förväntningarna som det ordet kan bära på? Om man enbart givit ut i e-bok/ljudbok, vågar man kalla sig författare då?

När får man kalla sig författare? Låt oss titta lite närmare på definitionen av det.

  • Precis som med många konstnärligt inriktade yrken är gränserna för vem som får kalla sig författare flytande. Yrkesbenämningen är inte skyddad, och således finns det ingen juridisk definition, eller juridiskt hinder för vem som helst att kalla sig författare.”Utdrag från Wikipedia
  • “Grunden är att man ska ha utgivit ett omfång av två verk, i stort sett två böcker. Omfånget kan variera beroende på genre, från tunna diktsamlingar och korta texter i bilderböcker för barn, till fylliga prosaböcker av olika slag. Varje sökande bedöms efter sin art.”Utdrag från villkoren för att bli medlem i Sveriges författarförbund
  • Man är författare när man givit ut 3 stycken böcker”, det var svaret min lärare från grundskolan gav mig. Jag har länge haft med mig känslan att jag inte kommer bli författare på riktigt förrän jag givit ut dessa 3 böcker. Idag ser jag annorlunda på saken.
    Det har varit en dröm för mig att använda ordet, och när den dagen blir kommer jag sträcka på mig och stolt titulera mig som författare.
  • Mitt svar på frågan när man får kalla sig författare är att jag tycker att det är helt enkelt upp till varje person. Det finns många anledningar till att inte kalla sig författare. Men jag kommer att kalla mig för författare den dagen min debutbok Molnhåret blir utgiven. Det känns självklart för mig att jag blir författare då. Det känner jag redan i hela min kropp. Jag lägger ingen vikt längre på vad min gamla lärare svarade mig, det var vad hon ansåg var svaret. Jag lägger heller ingen vikt på vad författarförbundet säger. De äger inte ordet. För det är helt enkelt upp till mig.

Vad säger ni andra? Och när började ni säga att ni är författare?
Och vad är skillnaden mellan en skrivande person och författare?

/ Sabina Hassan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s