Drakar, drakar, drakar och massa mat

Jag heter Maria Byqvist och släppte min andra bok i november tillsammans med Sveriges Slowcoocking-drottning Linda Lagerstrand. En kokbok med draknoveller och recept blandat. Det är den första kokboken med anpassning för de med NPF. Tillgänglig matlagning är ett totalt nytt koncept. Den här boken har varit total glädje från första testmatlagningen till boksläpp och efteråt också.

Hade min huvudperson/huvuddrake Flamma varit människa så hade hon med all sannolikhet haft en ADHD-/autismdiagnos. 

I fiktionen kan man hitta sanningar som är mer allmängiltiga än i verkligheten. I en saga kan den känslan författaren vill förmedla bli så mycket tydligare än i vår värld. Men jag försöker att skriva så sant som möjligt med enorma mängder av research.
Det jag vill berätta om i Slottsdrakens kokbok och de efterkommande böckerna är egentligen hur världen är för ett särbegåvat autistiskt barn. Draken Flamma lever i en värld av- och för människor. Hon är så vitt man vet den enda i sitt slag, på samma gång uråldrig med sina över trehundra levnadsår, samtidigt som hon kan vara känslomässigt som ett barn. Som många vet är jag mamma till alldeles fantastisk liten särbegåvad kille som har lärt mig mer om världen än några faktaböcker kunnat göra. De ser världen så annorlunda, men samtidigt så kristallklart precis och det gör även draken.

Det jag oftast gör när jag skriver ur en karaktärs perspektiv är att sätta mig in i hur just den personen eller varelsen ser på en plats och händelse. Draken uppmärksammar helt andra saker än Stormästaren då de har helt olika syn på tillvaron och fokuserar på helt olika saker. Flammas fokus skiftar som ett flipperspel, Stormästaren ser detaljer men missar lätt helheten och drakens favoritmänniska Ingrid försöker ha koll på Flamma hela tiden och försöka se till att det inte uppstår konflikter mellan draken och andra i Drakorden. 

Analysera en situation och fundera över vad som din karaktär tittar efter, fokuserar på och letar efter i olika typer av händelser. Vad den vill, hoppas på och fruktar. Det unika perspektiv som just den personen tillför. Då blir även vardagshändelser små äventyr. 

Det hjälper också till väldigt mycket i mitt skrivande med att ge en karaktär unik röst och helt eget beteende. Jag brukar sitta och observera människor på caféer eller på resor; hur de pratar, rör sig och interagerar med andra. Som små pusselbitar av personlighet som är helt fantastiska att ha med i sina berättelser. Ofta så ger det här observerandet idéer till handlingen framåt i boken. Det är en väldigt intressant upplevelse att sätta sig utanför det som pågår runt omkring en, sluta delta och bara observera. Det är liknande, men på samma gång antitesen av att skriva. Även då sätter man sig själv utanför handlingen, men är då den aktiva, den styrande. Medan man som observatör är helt passiv och analyserande. Att försöka se på saker som en observatör utan delaktighet i situationer ger djupare insikt i människors beteende och sätt. 

Tänk dig in i en helt vardaglig situation: att handla, göra en kopp te eller välja kläder. Lägg sedan till en av dina karaktärer och analysera vad den kan göra med situationen som gör den unik. Prova sedan med en annan karaktär. Det här är ett bra lakmustest på om du har tillräckligt karaktärer som är tillräckligt olika varandra. Kloner ger en väldigt trist berättelse! Blir händelsen för lika med olika karaktärer så behöver karaktärerna jobbas mer med. 

Låt flera karaktärer svara på en enkel fråga, till exempel vad de vill ha till middag. Tänk igenom om den håller en röd tråd i samtal, om de avbryter andra, hur de pratar, vilka ordval de gör. Återigen, låt inte svaren bli för olika. I bästa fall ska man kunna känna igen vem som talar utifrån ett par meningar.

Se till att dina karaktärer är mänskliga (om de nu är människor) och inte robotaktiga eller ologiska. Det finns få saker som är lika irriterande som karaktärer i böcker som beter sig ologiskt!

Det är att gå utanför boxen, att bejaka det annorlunda och det avvikande som gör din berättelse och dina karaktärer unika. Vissa kommer att få kämpa med det och andra (som jag själv) har aldrig ens lyckats hitta den där boxen.

En reaktion på ”Drakar, drakar, drakar och massa mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s