Att lyckas komma igång

Det sägs att var tredje svensk skulle vilja skriva en bok. Sannolikheten är hög att du som läser detta är en av dem (speciellt om du följer debutantbloggen).
Jag tycker att skrivprocessen är rätt intressant. För egentligen, att skriva i sig är inte svårt. Det är bara att göra det. Som jag nämnde på mitt senaste blogginlägg så behöver man inte vara legitimerad, ta sig igenom en massa tentor och skriva c-uppsatser, inga verktyg behöver köpas osv. Du kan skriva för hand på precis vad som helst eller skriva på datorn. Jag tror de flesta av oss kan skriva en mening och alla har väl läst en bok någon gång. Med det sagt, hur svårt ska det vara?

Jag tror jag talar för många när jag säger att det är svårare än vad man tror.

Det går att rabbla upp en lång lista med många bra tips på hur man kan komma igång och komma i mål med sitt skrivprojekt.
Men jag tänkte dela med mig av ett tips. Mitt allra bästa tips som funkat för mig att komma igång. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig också!

Förra veckan såg jag på del 3 av Din hjärna av Anders Hansen. Där tar han reda på hur den kreativa hjärnan fungerar. “För ett bra flow ska man plocka bort alla distraktioner”. Där landar vi i mitt tips. När jag skriver på mina manus har disciplin varit det allra viktigaste för mig. Att sätta mig vid datorn, öppna mitt dokument och kötta på! Det har också varit viktigt för mig att inte ge upp när jag får motstånd i olika former. 

För, att skriva är egentligen inte svårt. Vissa dagar är det glädjefyllt. Man har inte koll på tiden utan är helt uppslukad av manusets värld och orden bara rinner ur fingrarna genom tangentbordet till skärmen. Magi.
Andra dagar möts man av motgångar. Varken kroppen eller hjärnan vill. Då gäller det också att våga skriva dåligt.

Det är lätt att distrahera sig själv när man skriver. Skrolla genom Facebook eller Instagram, läsa inlägg, koka te, dagdrömma, prata i telefon, svara på ett sms som leder till en chatt. Dessutom kanske man börjar skriva ner idéer till en annan bok eller t.o.m börjar skriva på en helt ny bok?


Tillslut grundar det sig i att det bara finns ett sätt att komma igång med att skriva en bok: Sätta rumpan på stolen och kötta på!
Disciplin
måste vara den absolut viktigaste egenskapen för en person som aspirerar på att bli författare. För sätter man sig inte och jobbar på, trots att det känns kämpigt, så blir det aldrig någon bok oavsett hur bra idéer eller språk man har.

Så stäng alla andra fönster på skärmen än där du skriver ditt manus, ha mobilen på ljudlös (eller ha lite musik som passar att skriva till 😀 ) och sätt igång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s