Lördagsenkät

Vad är första steget i din skrivprocess?

Sabina:

Jag har inte riktigt ett sätt som jag förhåller mig till. Det är olika från manus till manus hur första steget ser ut. Men för det mesta skulle jag ändå svara att det är att få ner idéerna. Vare sig det är i ord, meningar eller att jag målar.

Sara: 

Folk frågar mig var jag får allt ifrån, men sanningen är att det aldrig känns som att jag själv hittar på något. Istället känns det som att idéerna kommer till mig, som små paket som packas upp mentalt och helt plötsligt vet jag såväl titel som innehåll i min historia. Så mitt allra första steg i skrivprocessen är helt enkelt att ta emot det som kommer till mig, och att fantisera kring det ett tag innan jag börjar skriva.

Emeli: 

En känsla, kanske från en låt, blir till en stillbild eller en scen på en specifik plats. Filmiskt. Sedan vävs storyn ut åt båda håll. Jag skriver ett par scener, känner mig för, ser om jag känner mig hemma – då blir steg tre en rigid synopsis.

Emma:  

Allra första steget är någon bild, något jag ser eller något som helt enkelt verkar dyka upp i huvudet, och som jag liksom inte kan släppa (för Outsäglig sorg och saknad var det till exempel en ledsen man i en stuga) Sedan dagdrömmer jag vidare, och det kan pågå i flera veckor, och det är först efter det jag faktiskt börja skriva.

Isabelle:

Ralph och jag dricker vin, pratar och skissar små historier tillsammans som blir satta samman till en synopsis. När vi inte träffas på vårt veckomöte så skickar vi meddelanden med idéer eller ringer varandra. Några av de ting vi pratar om använder vi sedan vid vårt ‘riktiga skrivmöte’. När jag skriver själv sätter jag mig bara och så kommer texten, den är inte alltid bra men det kommer alltid något.

Ralph:

När jag skriver med Isabelle så börjar processen precis som hon beskriver det. När jag själv skriver börjar det med en lång period av prokrastinering sedan beror det på om det finns en deadline inblandad eller inte. Finns det så kommer det en text, gör det inte det så kommer det sannolikt ingen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s