
Eller lektören, då.
För hej!
Jag är inte bara författare, jag är lektör också. Frågor om oss brukar dyka upp i aspirerande-författar-sammanhang, och jag hängde ju på Debutantbloggen när jag, eh, aspirerade, så jag tänkte ge några av mina (ibland högst, högst subjektiva) svar här. Vill påpeka att det här främst riktar sig åt människor som skriver skönlitterärt och som vill bli utgivna eller tänker ge ut själva!
Vad sysslar ni lektörer med egentligen?
Jag kan tycka att den engelska termen är lite tydligare, “reader”. En lektör är i princip en professionell läsare som uttrycker åsikter om det den har läst. De absoluta flesta frilansar och är egenföretagare. En del av oss tar uppdrag både från förlag och från privatpersoner, och det innebär lite skilda uppgifter. Det förstnämnda betyder att vi läser manus förlagen är intresserade av och ger en kort och sammanfattande bedömning av styrkor, svagheter, potentiell plats på marknaden, etc. Det sistnämnda kan variera beroende på person och tjänst, men det är ofta mer djuplodande återkoppling som fokuserar på förbättringspotential.
Och vad har ni för utbildning?
Likt “författare” så är “lektör” inte en skyddad yrkestitel, så vem som helst kan kalla sig för det. Allt fler människor skriver och det finns dessutom fler möjligheter att ge ut sina alster nuförtiden, så marknaden har så klart växt. Det finns några utbildningar, samtliga i privat regi, som man kan gå men det är inget som krävs. De lektörer jag känner till har däremot ofta en bakgrund inom något textrelaterat: De är översättare och författare som jag, de är litteraturvetare, journalister, språklärare, redaktörer, skrivpedagoger, etc.
Men vänta nu. Vad är skillnaden mellan en skrivcoach, en lektör och en redaktör?
Enkelt uttryckt kan du anlita en skrivcoach som stöd, hjälp och pepp medan du skriver, och lektör och redaktör kommer in senare i bilden. Skillnaden mellan lektör och redaktör kan vara lite glidande, särskilt när det gäller egenutgivning, men för att göra det enkelt för oss kommer lektören först och redaktören sen. Lektören kollar dessutom mer på the big picture och försöker greppa texten som helhet medan redaktören går in på detaljnivå och fixar finliret.
När ska jag skicka till lektör?
Det där är en bra och viktig fråga, för om du vill få ut mest av utlåtandet ska du inte skicka för tidigt. Det räcker sällan med att ha skrivit från A till Ö, det ska helst till viss eftertanke och utveckling efter det också. Ett fullkomligt obearbetat första utkast är det inte mycket mening med att få läst; risken är att texten är för “rå” för att du faktiskt lyckas förmedla det du vill få fram. Lektören kommer antagligen anmärka på mycket du sett själv om du bara låtit texten vila lite och sedan gått igenom den igen. Det bästa är nog att ta hjälp när du inte kommer längre själv, men innan du känner dig helt säker på att det är redo att skickas till förlag. En rätt vanlig arbetsgång bland aspirerande författare verkar vara råmanus – bearbetning – testläsning – bearbetning – lektörsläsning – bearbetning – inskick till förlag.
Måste jag använda lektör?
Nej, absolut inte! Det är inget krav för att bli utgiven av förlag eller så. Men vad jag vill påstå är att alla som blir utgivna har haft, oavsett förlagsform, ett yttre öga på sin text, i alla fall någon gång under skrivprocessen. En del får respons i samband med skrivarkurser eller så ingår de i något annat skrivarsammanhang, andra använder skrivcoach eller handledare, vissa fixar test- eller betaläsare, och många tar hjälp av lektör. Fördelen med lektör framför att t.ex. din mamma läser och ger feedback är att lektören är oberoende och inte behöver hålla sig väl med dig, och – om du nu inte har en himla tur med släkten – antagligen har bättre koll på genrekonventioner, formspråk, intrig, karaktärsbygge, etc.
Hur hittar jag rätt lektör?
Det kan vara knivigt, eftersom det finns så många att välja mellan, men jag rekommenderar att du kollar upp flera stycken. Har någon rekommenderat personen, är den erfaren, gediget utbildad och hur ser prisnivåerna ut? Hitta någon som läser manus i genren du skriver i; du vill inte skicka din sci-fi-berättelse till någon som specialiserar sig på feelgood; det blir inte bra för någon av er. Lektörer brukar vara tydliga med vad de tar sig an, hur lång tid det tar, om de har väntetid och inte minst, vad det kostar. De flesta har hemsidor, så googla och botanisera, vetja, och ta kontakt för att känna efter!
Jag vill även slå ett slag för Författarcentrums lektörstjänst. Där erbjuds lite kortare (och billigare!) utlåtanden av en anonym lektör, som även är verksam som författare. Mer info finns här! Längre och mer djupgående återkoppling finns det många som ger, och är man vilsen kan en första anhalt vara Litterära konsulter. Du kan söka efter bra, erfarna och ofta diplomerade lektörer här. Och full disclosure: Jag är en av dem. Det är även två av de personer som hjälpte mitt manus ända fram till förlagsavtal, så …
Finns det inte risk att lektören höjer mitt manus till skyarna även om det är kasst? Jag betalar ju. Tänk om jag får ett utlåtande som inte alls överensstämmer med verkligheten och så skickar jag manuset till förlag och poff, en refuseringsflod!
Jag tror man ska ha otur för att råka ut för en sådan lektör. De allra flesta som jobbar med det här är seriösa och skickliga textmänniskor, och uppgiften är ju att läsa och analysera ditt manus och därefter komma med synpunkter som för det framåt, inte att tokhylla dig. Med det sagt är det a) du som författare som avgör vilka av dessa synpunkter du vill ta åt dig av och b) ingen lektör i världen kan garantera att du slipper refuseringar. Tyvärr.
Åt andra hållet, då: Tänk om lektören sågar mitt manus och jag tappar lusten totalt och aldrig skriver ett ord till?
Återigen ska du ha otur. En himla otur! De lektörer jag känner till är varsamma med vad de säger om din text; de vet hur tufft det kan vara att få sitt alster bedömt och de är inte ute efter att såra dig. Fast det är värt att påpeka att lektörsutlåtanden kan kännas mer negativa än de faktiskt är, särskilt om du inte är jättevan vid återkoppling, och även rent generellt. Utlåtandena är av begränsad längd och fokuserade på det som kan bli bättre med din text, alltså inte det som redan är bra, så de kan upplevas som överdrivet kritiska. Mitt tips är att först spotta och fräsa och svära för dig själv om utlåtandet känns fientligt, därefter låta det få sjunka in, och sedan ta en till titt med nyktrare blick. Har lektören kanske en eller flera poänger ändå? Eller är hen helt ute och cyklar? Det avgör du, för till syvende och sist så är det din text som bara du styr över. Lektörens uppgift är helt enkelt att försöka visa dig en väg (eller flera vägar) framåt med den.
Fler frågor? Ställ dem gärna i kommentarerna, så svarar jag efter bästa förmåga!

Ovan har ni för övrigt svar på den brinnande frågan ”hur ser en lektör ut?”, för det är jag och min kollega Selma