Att skapa en intressant karaktär

Det räcker inte att huvudpersonen har en uppgift att lösa och en intressant bakgrund. Läsaren behöver se en utveckling hos de personer de följer.

Första året Ralph och jag skrev tillsammans lade vi tid på att skapa våra karaktärer. När man ”hittar på” en person har man chansen att påverka allt. Ska huvudpersonen ha långt eller kort hår? Särbegåvning? Ont om pengar eller kommer det guldmynt varje gång personen sticker ner handen i fickan? Kanske ska vår karaktär kunna flyga, se in i framtiden eller vara född med två hjärnor? 

En flaska röd Verosso och två Corona Extra brukade hjälpa på inspirationen när de tokigaste idéerna formulerades och senare ströks. Ralph och jag satt ofta i köket hemma hos mig när vi skapade. Christine Jensen, Zarha Alipour och Anders Bergström är de viktigaste personerna i vår historia.

Med tiden blev de våra vänner. Vi började med Christine. Hennes bakgrund beskrev vi i detalj, hennes föräldrar analyserades och allt dokumenterades. Christine skulle ha mål i livet, saker som hon älskar att göra men också mörka tankar. Samma gällde såklart maskrosbarnet Anders.

Som läsare älskar jag karaktärer som uppnår något bättre än de förutsättningar de haft. Anders är en sådan person. Zarha är annorlunda på grund av sin bakgrund, hennes familj har gjort henne mer robust än de andra karaktärerna i boken. Nästan inget av det som vi skrev i det separata dokumentet kom med i vår bok men vi tänkte på händelserna som vi hittat på när vi formulerade hur karaktärerna agerade.

Det var viktigt för oss att karaktärerna skulle ha ett liv även utanför boken, att den inte var en stängd värld där allt rymdes mellan pärmarna. Det får också den positiva bieffekten att det lämnar utrymme för att bygga vidare på dem i nästa bok, och den som sedan ska följa på den. Allt är med andra ord inte gjutet i sten, åtminstone inte det som inte redan är på pränt.

Jag funderar ofta på vad som gör att jag upplever att en människa jag möter är intressant. Hela livet har jag tyckt om att möta personer och höra dem berätta historier. Jag fascineras över människor som verkligen brinner för något, det spelar ingen roll om det är drejning, diabetesepidemiologi eller dans. Just intresset är det viktigaste och ljuset som kommer i ögonen hos en människa som får tala om sitt speciella intresse.

Mina snabb-tips för att skapa en intressant karaktär

  1. Människor har mål och drömmar, hemligheter och egenskaper som de inte känner till själva förrän de blir tvungna att använda dem.
  2. Det är lättare att förstå hur en människa fungerar om man känner personens bakgrund. Men läsaren behöver inte veta allt som författaren vet.
  3. Personerna behöver utvecklas under historien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s