Att skriva med verklighetsanknytning

Veckans gäst är författaren Sofie Möller som har publicerat e-novellen ”Utan dig går jag sönder” på Joelsgårdens förlag

Jag har sedan barnsben haft en skrivarlust.  Det började med små historier och bilder som jag ritade själv till mina historier, men jag insåg ganska snabbt att jag tyckte det var både roligare och mer givande att hitta på historier och skriva än att rita. Tålamodet till att låta en bild växa fram så som jag porträtterat den fanns inte riktigt; det blev aldrig som jag tänkt mig. Däremot kom jag till insikt med att jag genom skrivandet blev något mer tillfredsställd. Det gav mer ro helt enkelt. Jag har alltid tänkt mycket och har processat mina tankar genom att skriva ned dem. Jag har inte hjärtat på tungan, men med orden kan jag skapa. På något sätt har orden alltid legat mig nära till hands. Jag är ingen talare – att skriva passar mig bättre. Och allt sedan dess, sedan barnsben, har jag skrivit. 

Nyligen har jag fått ett av mina alster publicerade på Joelsgårdens förlag. Det är en kortnovell som heter ”Utan dig går jag sönder” och handlar om Isabella som träffat Dag på en nattklubb, insett att hon blivit förälskad och brottades med faktumet att han skulle åka utomlands och studera. Det är en novell som handlar om känslor, såväl känslor mellan två personer som egna. Novellen handlar om personer som hade kunnat vara verkliga och detta är något som jag baserar mina texter på, att det finns en verklighetsanknytning på något sätt även om det inte nödvändigtvis behöver vara verklighetsbaserat.

Jag tror att jag tycker att det är lättare att skriva än att prata eftersom det skrivna ordet ligger mig nära till hands. Jag får lättare ned mina tankar när jag skriver än om jag skall prata om mina tankar. Kanske beror det på att skrivarprocessen även är en reflektionsprocess. Mina inspirationskällor när det kommer till skrivandet hämtas ur det verkliga livet. Genom att observera min omgivning kan jag få idéer om exempelvis olika livsöden. En kvinna på ett café eller ungdomsgänget på stan kan plötsligt bli ett gäng nya karaktärer. Deras röster, gester, uttryck och min känsla och uppfattning av min observation ger fiktiva idéer av människor som hade kunnat finnas. Betraktelsen från omgivningen kan alltså bidra till en idé om olika personporträtt i fiktiv mening. Dock kan även egna erfarenheter och upplevelser vara något som ger mig inspiration i skrivandet och på så sätt finns en nära koppling till det verkliga livet. 

När jag skriver hämtar jag som sagt inspiration ur verkliga livet. Antingen så hämtar jag inspiration från händelser jag själv varit med om eller från betraktelser från omgivningen. Jag själv tycker mest om att läsa feelgood och drama och därför blir det oftast det jag skriver om. En av mina första läsupplevelser som verkligen satte spår var när jag som barn läste Christina Herrströms ”Ebba och Didrik”. Det är också en historia om känslor; en historia som berör. ”Utmattad kastar han sig på sängen – drabbad av kärlek”, är ett citat från boken som satt spår hos mig. Att bli drabbad av kärlek säger verkligen något om hur mycket man kan känna som människa. Och kanske är det därför jag själv också har landat i att skriva om detta. Om de stora känslorna. 

Länkar till novellen:

https://www.joelsgarden.se/

https://www.bokus.com/bok/9789189429345/utan-dig-gar-jag-sonder/

https://www.adlibris.com/se/e-bok/utan-dig-gar-jag-sonder-9789189429345

https://www.storytel.com/se/sv/books/utan-dig-g%C3%A5r-jag-s%C3%B6nder-2101394

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s