Jag har varit inne på det i ett tidigare inlägg, att jag inte tycker att man ska vända sig till egenutgivning bara för att man har blivit refuserad. Det här är ett ämne som jag har märkt delar oss författare litegrann i två läger, men jag vill i det här inlägget lyfta vad man faktiskt får ut av att ha ett avtal med ett seriöst förlag.
För mig var aldrig egenutgivning ett alternativ. Jag visste vad jag ville uppnå och jag förstod redan på en gång att om inte förlagen är intresserade, så kommer jag heller inte att försöka ge mig in i den här branschen. Kanske var det min bakgrund som både egenföretagare och ekonom, som gjorde att jag redan då förstod hur mycket arbete som faktiskt krävs runtomkring själva skrivandet för att ge ut (och nå ut) med en bok. I vart fall så visste jag på en gång att det arbetet inte intresserade mig överhuvudtaget. Jag var så urbota trött på att arbeta med saker som inte engagerade mig, så no way att jag skulle ge ut min bok själv och slita med sånt tråkigt.
För jag tror att det är lätt att bli lite förblindad av sin dröm att bli publicerad, och därigenom bli naiv och underskatta vad förlagen faktiskt gör för dig och din bok. Det är lätt att titta på royalty-nivåerna och tänka att varför får jag så lite när det är jag som har skrivit boken? Varför ska förlagen ha så stor andel? Eller se utgivningsplanen och tänka varför ska jag behöva vänta över ett år på att bli utgiven? Jag vill inte vänta så länge.
Om du har tänkt sälja ett litet antal böcker så är det såklart smartast att ha stora marginaler. Det blir heller inte så mycket jobb att manövrera själv. Men om du drömmer om stor framgång för din bok och vill sälja enormt många böcker (varför tänka litet när man kan drömma stort?), så kommer det att vara viktigare att ha ett välfungerande maskineri som sköter produktion, lagerhållning, distribution, marknadsföring och försäljning. Det kommer att generera mer intäkter än att ha stora marginaler och ta den stora delen av kakan själv, och det är det här stora maskineriet som jag tycker att vi ibland underskattar vikten av. Om boken blir en succé är det ju också viktigt att kunna möta efterfrågan medan den skriker högljutt, vilket är betydligt enklare för en organisation som snabbt kan skala upp produktionen och distributionen, än för en ensam författare som själv drar i alla trådar.
Självklart är det svårt att veta på förhand hur bra eller dåligt din bok kommer sälja, men det jag tycker är viktigt är att man redan innan sin utgivning har bestämt sig för vad man vill ha ut av den. Vill man bli publicerad till varje pris för att det viktigaste är att äntligen få hålla ens tryckta bok i sin hand, eller vill man försöka nå den stora publiken? Jag tycker inte att det ena är rätt och det andra är fel, inte heller att det ena förtjänar mer uppmärksamhet eller status än det andra. Men jag ställer mig kritisk till att glorifiera egenutgivning och baktala den traditionella utgivningen bara för att man fått sitt manus refuserat. Istället tycker jag att det är viktigt att se de olika alternativen för vad de verkligen är och känna efter vad som passar ens drömmar och mål.
En sak som jag lutade mig mot när jag siktade mot stjärnorna var att ingen av de stora författarna som jag såg upp till gav ut sina böcker själva. Emelie Schepp dök upp som ett slående exempel på lyckad egenutgivning sist jag vädrade mina tankar på det här ämnet, och hon har absolut gjort en imponerande resa. Jag beundrar henne för allt arbete hon lagt ner utöver skrivandet, det hade jag aldrig klarat av. Men med framgången kom också förlagens intresse och idag ges Emelie Schepp ut av Harper Collins, så i slutändan hamnade även Sveriges främsta egenutgivare på ett traditionellt förlag.
Här kommer några exempel på saker som mitt förlag Lind&Co har stått för under arbetet med att ge ut Vargdräparen:
- Manusgenomgång av förläggare
- Manusgenomgång av redaktör
- Omslagsdesign (som jag blev grymt nöjd med!)
- Baksidestext
- Kontakt och bokning av ljudboksuppläsare
- Produktion av ljudbok
- Införsäljning av boken (vilket gjorde att exempelvis Akademibokhandeln valde att köpa in boken till alla sina butiker i hela landet, något jag aldrig hade kunnat åstadkomma själv.)
- Korrektur och sättning
- Hela tryckeriprocessen
- Lagerhållning och distribution till alla bokhandlare som köpt in boken
- Anlitat en PR-konsult som ska promota boken när den släpps

Det finns absolut stora möjligheter att lösa dessa bitar själv för den som vill, men för mig som varken vill ha böcker i garaget, bråka med fraktbolag, få tusen frågor via telefon och mejl eller behöva leta folk som är duktiga på sina jobb, så var det helt rätt väg att hela tiden jobba för det där förlagsavtalet. Jag vill fokusera på att skriva och sedan glida på en räkmacka genom resten, inte slita mitt hår över saker jag inte ens bryr mig om eller är bra på. Att bara få saker levererade för synpunkter och godkännande är mer min melodi.

Om du känner dig taggad på att rodda såna här saker själv, så kan ju svaret vara ett annat för dig 😊
/Sara Hagström