Helsingborgsförfattare ger ut roman i sjukvårdsmiljö.

Jo, doktorn, det var en sak till är en roman skriven av mig, Viktor Bergendal. Boken gavs ut i november 2022 och handlar om att alla ska kunna förstå medicin och bli mer delaktig i sin egna vård. Romanen är min debut. 

Jag hör ofta i samhällsdebatten mycket negativt om sjukvården med allt ifrån en sviktande primärvård till överbeläggningar och utarbetad vårdpersonal. Med denna bok vill jag lyfta det fina i att möta patienter i svåra situationer med sjukdom samt det fantastiska arbete som bedrivs på alla vårdnivåer dagligen.

Jag är en 36-årig läkare och violinist uppväxt i den lilla byn Farhult i nordvästra Skåne som mittenbarn i en stor brödraskara. Min pappa, och fyra generationer bakåt, har varit doktorer och jag utvecklade ett stort intresse för naturvetenskap under min uppväxt. Sedan några år tillbaka är jag specialist i allmänmedicin och har påbörjat en ny specialisering inom geriatrik på Helsingborgs lasarett.

I boken får läsaren följa den fiktive doktor Henrik under en veckas tid på vårdcentralen. Där möter han ung som gammal, frisk som sjuk och alla möjliga sorters hälsobekymmer. Allvar och humor blandas med seriös medicin och lite samhällskritik. Mitt mål med boken är att sprida kunskap, inspirera människor och förhoppningsvis göra patienter mer delaktig i sin egna vård genom ökad medicinsk förståelse. 

Jag började skriva på boken för att jag kände att man aldrig hann tänka färdigt på sina patienter och inte hade tillräckligt med tid för reflektion. Under hela skrivprocessen kände jag hur gammal frustration rann av mig och det hela blev som en rengörande process. Jag förstod i slutet av skrivandet att det är precis det som behövs för ett hållbart yrkesliv, att ha tid för reflektion och tid för att tänka färdigt på sina patienter. Min skrivarglädje har verkligen tagit fart och arbetet med en uppföljare har redan börjat!

En reaktion på ”Helsingborgsförfattare ger ut roman i sjukvårdsmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s