Tipset jag önskar jag visste!

I det HÄR blogginlägget som jag skrev för några veckor sedan nämnde jag att jag har lärt mig mycket av den här resan som debuterande. Jag har själv skrivit ner några punkter som jag lärt mig under resans gång. Jag nämnde också att den första punkten var något som jag ofta tänker på och önskar att jag visste om innan jag började skriva min bok.
Jag tänkte skriva om den punkten idag.


Jag tror att barn ägnar mycket tid åt att titta på illustrationerna medan de lyssnar på när berättelsen blir uppläst. De lägger därför märke till varje detalj. 

En bilderbok är ju ingen bilderbok utan dess illustrationer. Och en illustratör är som en regissör som tolkar författarens text, iscensätter den och skapar scenerier. När jag skrev på mitt manus var alla illustrationer färdiga, i mitt huvud, som i en film. Alla detaljer var noga placerade. Jag visste precis vad som skulle finnas. Alla uppslag var väldigt självklara och jag lämnade inget utrymme för illustratören att tolka fritt. Det fanns inte på min världskarta. Det var min naturliga känsla att det var så det skulle gå till.

Därför kändes det väldigt konstigt när jag fick en väldigt kreativ illustratör som skulle tolka hela manuset fritt! Det kändes väldigt märkligt! Men jag, tillsammans med förläggaren, valde just henne av en anledning, vi beundrade hennes stil och kreativitet. Jag hittade tillbaka till känslan och släppte kontrollen för henne att tolka min text som hon ville och levandegöra den. Jag var väldigt ivrig och nyfiken i väntan på resultatet. Som ett litet barn på julafton!

Jag förstod först efter att jag fick layouten på boken skickat till mig, att illustratören är en regissör. Det var helt magiskt att se boken komma till liv! Som att öppna en julklapp och du får något du inte visste om att du hade önskat dig.
Illustrationerna lyfte mitt manus och jag insåg när jag gick igenom dem att de förstärkte rytmen i min berättelse! Något som aldrig hade hänt om det hade blivit som jag tänkte från början. Det är också mycket text som försvinner under redigeringsfasen av en bilderbok, men som följd blir illustrationerna desto rikare. Så mitt tips som jag ofta tänker på, som får mig att gå tillbaka och redigera om mina halvfärdiga manus, är:

* Skriv så att illustratören får svängrum.

Och om jag verkligen vill behålla ett utseende på någon/något, då ser jag till att jag skriver ut det!  

/ Sabina Hassan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s