Intervju med Rabén & Sjögren

Förra veckan delade jag med mig om tipset jag önskar jag visste. För denna veckas blogginlägg har jag intervjuat en förläggare om bl.a. tips till aspirerande författare.
Vilka är de viktigaste misstagen folk gör när de skickar in manus? Hur sticker man ut?


Ja, de här frågorna och några till ställde jag till Josefin Svenske, förläggare på Rabén & Sjögren. 

Vi vet att många av våra bloggläsare älskar att få reda på hur förlag tänker och i den här intervjun får du veta lite mer om Rabén & Sjögrens tänk. 


_____________________________________________________________________________________________________

Vad letar ni efter när det gäller manus och författarskap?


Bra teman och nån som har ett språk (ovanligt till uttrycket eller bara riktigt bra). Jag jobbar med bilderböcker och böcker för de minsta barnen 0-6 åringarnas litteratur och dessa böcker högläses ju i nästan alltid, så en text som är härlig att läsa högt och passar barnen, i teman eller tilltal.

Hur gör man för att sticka ut i manushögen? 

Man behöver inte krångla till det. Ett bra textmanus eller pdf med bilder rakt upp och ner strålar av sig själva om det är bra. Vi läser stora mängder med manus och vi ser rätt snabbt om det finns nåt vi är intresserade av. Men en kort text om sig själv kan vara hjälpsamt att skicka med. Vem är du, har du jobbat med berättade tidigare osv.

Vilket är det viktigaste misstagen folk gör när de skickar in manus?

De vanligaste misstaget, tycker jag är man inte redigerar sitt manus utan skriver nåt och tror sig vara klar. Skriv och skriv om, läs ditt manus högt, skriv om. Låt det ligga till sig, läs igen och skriv om. Läs för nån du litar på, skriv om. Redigera ditt manus så att det är så bra du bara kan få det innan du skickar vidare det till förlaget.

Vilka är dina bästa tips och råd till aspirerande författare?

Läsa andras böcker och texter, bra och dåliga. Tänk på varför du tycker att de är bra eller dåliga. Läs dina texter högt, läs dem för publik. Prata om berättelser text och historier med andra som tycker det är intressant. Fördjupa dig i det du vill göra. Skriv och skriv och skriv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s