Om bloggen

Debutantbloggen är en plats där litterära debutanter delar med sig av livet som debutanter. Om magont, sömnlöshet och fantasier om världsherravälde. Om sena möten på bokmässor och uppläsningar på avlägsna bibliotek. Om recensioner och redigeringsmaraton – och om när den där boken nummer två ska bli av.

Debutantbloggarna kan kontaktas på debutantbloggen at gmail.com

2009

Debutantbloggen startades i december 2008 av de tre debutanterna Augustin Erba, Kevin Frato och Kalle Dixelius. De kände varandra ytligt, men hade ett gemensamt bekymmer: deras förstfödda böcker skulle möta världen, och ingen annan förstod hur det kändes. Över en bit hembakad äppelpaj beslöt trion att försöka må bättre genom att dela med sig av sina liv som debutanter på en Debutantblogg. Vilka kan bättre förstå hur det kan kännas än andra i samma situation? sa de till varandra.

Och så fick det bli. Under 2009 blev Debutantbloggen uppmärksammad av en stor publik, och omnämndes bland annat av Expressen, SVT:s Babel och bokbloggarnas moder Bokhora. En lång rad debutanter bidrog med gästinlägg. Ja, Augustins, Kevins och Kalles skapelse var så livskraftig att den inte dog ens när trions debutår var över. Istället lämnade de över bloggen till en ny uppsättning debutanter.

2010

Andra året inleddes bloggandet av debutanterna Marcus Priftis och Nene Ormes samt författaraspiranten Christin Ljungqvist. Den sistnämnda skrev dock bara på bloggen till april och lämnade istället över till Liz Wennberg, som nyligen blivit antagen och därmed var tvungen att lämna sitt gamla bloggkoncept “refuserad som fan”. Under den nya ledningen gick bloggen från att vara en häftig nyhet till att snarare bli en slags institution i debutantvärlden, och blev bland annat debattobjekt i branschorganet Svensk Bokhandel. Gästinläggen flödade fortfarande, inte minst från bloggens “ständiga gäst” Anette Kindahl, som bidrog med sina visdomsord en gång i månaden.

2011

När 2011 inleddes tog Annelie Drewsen och Oskar Källner över bloggen. De drog nästan omedelbart igång en debatt om egenutgivning. Kommentarsfälten fylldes av röster som var både nyfikna, positiva och ifrågasättande. Debatten spred sig även till flera andra bloggar under några intensiva dagar. Vidare under våren diskuterade vi allt från korrekturläsningspanik till den digitala framtiden och att livnära sig på sitt författande.

Det andra halvåret förstärktes bloggen med Frida Skybäck, som debuterade under hösten och samtalet fortsatte om bl.a. refuseringar, redigeringar och marknadsföring. En lång rad gäster delade under året med sig av sina debutanterfarenheter, bland annat  Therés Stephansdotter Björk som var ständig gäst.

2012

När klockan slog tolv den 31 december togs bloggen över av Ulrika Sandberg (“Gungfly”, King ink förlag), Manne Fagerlind (“Berg har inga rötter”, Damm förlag), Pernilla Alm (“Alltid du”, Printz publishing) och Sofia Hallberg (“Mina fräknar”, Damm förlag).

2013

Detta år utökades bloggens medarbetare till fem personer, något som gjorde arbetsbördan något lättare, då de tog hand om skrivandet en dag i veckan, förutom den nyinstiftade och återkommande lördagsenkäten. Debutanterna hette AnnaMaria Jansson (“Välkommen ut på andra sidan”, Norstedts), Camilla Jönsson (“Det går bara inte”, B Wahlströms), Annika Estassy Lovén (“Solviken”, Frank förlag), Eva Ludvigsen (“Lova”, Frank förlag) och Maria Friedner (“Besvärjelser och beskydd”, Mix förlag). Söndagarnas gästbloggare blev ett stående inslag.

2014

Antalet bloggare blir detsamma som året innan, fem stycken. Gänget sätter sin prägel på bloggen direkt med ett något uppdaterat utseende. Detta års debutanter är Johannes Pinter (“Vackra kyrkor jag besökt”, Eskapix press), Anna Lönnqvist (“Tills kärleken skiljer oss”, Ordberoende förlag), Hanna Höglund (“Ljus som varit dolt”, Vilse förlag), Oskar Edvinsson (“Klubb hjärta”, Decibel förlag) och Åsa Asptjärn (“Konsten att ha sjukt låga förväntningar”, Bonnier Carlsen).

Advertisements

5 Responses to Om bloggen

 1. Anna Ihrén says:

  Jag gästbloggar gärna om mitt första halvår som debutant. Mitt livs roligaste halvår hittills.

  Anna

 2. Louise says:

  Underbar blogg. Sitter just nu i slutfasen av bearbetningen av min roman om två brott som jag arbetat med i snart två år. Härligt att läsa alla era erfarenheter. Kommer givetvis återkomma då den inspirerar.

 3. Rovie says:

  Till Pernilla Alm

  Läste om din bok i MagasinHuddinge och tänkte vara med i utlottningen av din bok. Den verkar vara bra tycker jag. Jag rev, dumt nog, ut adrssen ur tidningen, och nu när jag ska mejla hittar jag det inte.

  Har du lust ge mig adressen dit.
  Lämnar adress till min blogg (du behöver inte läsa den) men vill inte lämna mejladressen öppet här.

  Tack på förhand
  http://www.rovie.blogg.se Okej det gick inte utan adressen.

 4. bibi agrell says:

  Här verkar vara spännande att titta in.

 5. sara gust says:

  Oj, vilken underbar blogg! Hit kommer jag återvända flera gånger om! Gott nytt 2011!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s