Anna Bågstam Ryltenius

img_6998

Född: 1977

Bor: Tyresö

Debuterar med: Stockholm Psycho – en ljudboksserie i tio delar på Storytel (Storytel Original). Stockholm Psycho är en skruvad samtidsthriller som driver med livet i innerstadens finare kretsar. Det är också en berättelse om ojämställda relationer och bristande moral i ett samhälle där skilda världar samexisterar. I det perfekta livet bland folk som har röda framgångsbyxor och spenderar kvällarna på Riche får en styckning i ett mosaikkaklat badrum i Sjöstan plötsligt tillvaron att fullständigt vändas upp och ner. Stockholm Psycho är en genreglidning där humor blandas med spänning, sarkasm och lätt ångest.

Bakgrund: Är jurist och jobbar som tjänsteman (inte politiskt) vid Sveriges riksdag.

När jag inte skriver: Umgås jag med min familj (är gift och har tre barn) och mina vänner, tränar (gillar kampsport och hård träning som gör en ordentligt slutkörd), går på bio (älskar David Lynch, Pedro Almodovar, Nicolas Winding Refn, Martin Scorsese, Wes Anderson och tusen till), målar stora tavlor med läskiga motiv eller studerar/försöker stifta bekantskap med djurvärlden. Min senaste bekantskap är en getfamilj.

Bidrag till Debutantbloggen: Jag kommer blogga om mina erfarenheter från att skriva exklusivt för ljud i en bokbransch under förändring. Stockholm Psycho tillhör Storytel Originals som är ett nytt format med ett lite speciellt dramaturgiskt grepp. Boken är uppdelad i avsnitt och utgår från ett rakt berättande med tydliga cliffhangers. Jag hoppas kunna inspirera till idéer och möjligheter att tillgängliggöra en berättelse utöver den traditionella tryckta boken. Hur ser framtiden i bokbranschen ut och hur kan man tänka kring ”böcker” och utgivning? Vilka val och kval finns? Mitt bloggande kommer också handla om hur det är att vända på allt man lärt sig och skriva på ett helt annat sätt som man måste göra när man har sin yrkesbakgrund som jurist i en politiskt styrd statlig organisation där arbetsspråket och förutsättningarna är helt andra. Går det att komma ut som författare trots att man saknar kontakter i branschen eller adekvat utbildning?

Läser helst: Drama och psykologiska thrillers. Är mest intresserad av relationsdrivna skildringar och uppskattar böcker med ett högt tempo och enkelt språk. Upptäckten av ljudböcker har räddat mitt eget läsande de senaste året när tiden är knapp och utrymmet att sätta sig ner med en bok är närmast obefintligt. Lyssnar just nu på The Secret History (Donna Tartt) och Blod, tvätt och Dårar (Max Landergård).