Åsa Asptjärn

porträtt åsa1

Född: 1972 i Boden

Debuterar med: Konsten att ha sjukt låga förväntningar på BonnierCarlsen

Familj: Man och tre barn (från 5 till 18 år)

Bor: I Malmö

Bakgrund: Har skrivit länge. Gjort sketcher för scen radio och lite TV tillsammans med Gertrud Larsson i humorkonstellationen Åsa&Gertrud. Så jag är komiker i botten kan man säga. Just nu läser jag till förskollärare på Malmö Högskola.

Om debutromanen och hur den blev till: Min bok är en humoristisk skildring av en femtonårig pojkes tillvaro under en termin i nian. Den handlar om vänskap, svek, kärlek och filosofiskt grubbel. Jag har velat skriva en bok så länge jag kan minnas, liksom burit den inom mig. Så började jag leka med filosofen Immanuel Kants namn, bytte ut bokstäverna lite och vips stod han där framför mig: Emanuel Kent. Lång, smal och lite finnig och med en vilja att bli en andlig vägledare, om än i inverterad form. ”Ta en titt på mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom”. I sitt liv har han också Tore, hans bästa och enda vän.

Följ mig på: Twitter @asptjarn

15 reaktioner på ”Åsa Asptjärn

 1. Hej Åsa,
  jag går I åk 9 och vi har en uppgift på svenska att väjla ut en bok som vi ha last och göra en författarportätt. Eftersom jag inte hittar så mycket om dina intressen, även andra roliga och interessanta faktar om ditt liv och insperationen till ”konsten att ha sjukt Konsten att ha sjukt låga förväntningar”. Jag älskar verkligen denna boken och vill skriva om detta, så ifall du hade svarat! ifall du har några tips till skrivandet kan du gärna skriva dessa, tack så jätte mycket!
  Vänligast
  Maran Prigge

 2. Hej Åsa,

  Jag går i åk 9 i grundskolan och har en uppgift i svenskan där man ska läsa en bok skriven av en svensk modern författare. Igår var jag in på biblioteket och blev tipsad av din bok ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” och jag tycker den verkar riktigt bra!

  Utöver att läsa boken ska jag nu ta reda på följande:

  -Författarens bakgrund
  -Liv, uppväxt, miljöer, förhållanden mm.
  -Karriär och yrkesliv
  -Varför är hon/han författare?
  -Vilka genrer håller författaren sig inom?
  -Vilka miljöer skildras oftast i författarens verk? Använd exempel från din bok.

  Vår lärare gav oss som utmaning att våga ta kontakt med vår författare och få hjälp med ytterligare information än den som redan finns ute på internet.
  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar
  Maja

 3. Pingback: Recension: Konsten att ha sjukt låga förväntningar | Zoom

 4. Pingback: Konsten att ha sjukt låga förväntningar | Bibblabella

  • Hej Sanna! Jag satt precis och läste om Lena Anderssons bok ”Egenmäktigt förfarande” och diskussionen om ifall den handlar om något som har hänt i verkligheten. Det är komplicerat. Svaret är väl både ja och nej. Emanuel Kent och Tore finns inte på riktigt, men när jag har skrivit om dem så har jag tagit bitar från människor jag har träffat och en hel massa från mig själv. Så tror jag att de flesta författare gör. Vissa saker som händer i boken har jag själv upplevt eller hört talas om och sedan har jag gjort om det lite, ibland har jag gjort det värre än det kanske var på riktigt. Andra saker har jag hittat på. Så kopplingen till mitt liv är att jag har tänkt tillbaka på hur det var och hur det kändes att vara femton år, att ha en bästis och att bli kär.
   Åsa

 5. Hej Åsa!
  Om ett par timmar skall jag ha terminens första bokprat för gymnasieeleverna. Jag skall då berätta om Din bok som exempel på hur en ungdomsbok skrivs 2014. Och jämföra med exvis Maria Gripes ”Agnes Cecilia…” som skrevs 1979, i en annan genre men ändå en ungdomsbok. Och så jämför jag åxå med Magnus Nordins rysare, t ex ”Skuggvarelser”, som är en tredje typ av ungdomsboksgenre. Sen skall eleverna få läsa böckerna och vi skall träffas för att samtala om hur olika författare tar sig an temat ”ung människa”. Det blir spännande!
  Med vänlig hälsning
  Urban Bäckström
  Barnbibliotekarie Vadstena bibliotek

  • Hej Urban! Vad spännande! Vilken intressant ingång att utifrån så olika böcker diskutera detta ämne. Det sätter verkligen igång tankarna. Mycket smickrad över att min bok är med i detta urval!
   Mvh Åsa

   • Hej Åsa!
    Ja, Din bok passar perfekt in i detta ”jämförande studium”, inte minst för att boken har en så skön humor och många 15-åriga killar måste känna igen sig i Emanuel Kent (…även om de kanske inte vill medge det…)
    Vänligen
    Urban

    • Vill bara tacka för ditt mail. Så oerhört kul att höra att ens bok används och läses. Och uppskattas :). Så åter tack för de fina orden!

    • Hej igen!
     Jag skriver lite ologiskt här… då det inte finns någon ”svarslänk” i Ditt inlägg nedan kl 15:16… men jovisst, det gick jättelätt att få en av killarna att låna Din bok. Han satte sig med en gång i en soffa och började läsa…
     Vänligen
     Urban

 6. Pingback: Onsdagens… | Medan kaffet kallnar….

 7. Hej Linnea! Absolut! Filar redan på inlägget… Sant att det inte skrivs så mycket om det. Arbetsprocess ja… det låter inte så lustfyllt..

 8. Hej!
  Det skulle vara väldigt spännande att få läsa lite om det där med sketchskrivande. Det är inte ofta folk skriver om det. Vad hade ni för arbetsprocess (usch, vilket tungt ord), hade ni massor av idéer som ni sedan gjorde sketcher av, eller tänkte ni ”nu ska vi skriva något kul”…? Det vore som sagt roligt att höra mer om, tycker jag.
  Vänligast
  Linnea Gelland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s