Johan Ehn

image001

Foto: Thomas Borg

Hej!
Jag heter Johan Ehn, är skådespelare och dramatiker från Stockholm, och jag debuterar i juli 2017 med boken Down under på Gilla Böcker/Lilla Pirat. Boken finns i handeln från den 19 juli.

Det är en självbiografisk roman för unga vuxna och vuxna, om att söka efter sig själv på andra sidan jordklotet. Det är sent 1980-tal och den 19-åriga Jim har ställt till ett kaos i Stockholm, både för sig själv och sina närmaste. Han flyr så långt det bara går: till Nya Zeeland. Där ska han börja om på nytt och bli en ”bättre version av sig själv”. Han flyttar in hos sin farbror och faster, får jobb som truckförare på en sandpappersfabrik och börjar så småningom bygga upp en tillvaro. Men livet är inte helt okomplicerat. Minnena av det han lämnat bakom sig förföljer honom, och hans oberäkneliga, konservativa farbror styr sin familj med järnhand. En dag får Jim skjuts hem från jobbet av sin faster. Men hon stannar utanför ett vandrarhem och säger att alla hans saker ligger i skuffen. Hon och maken har läst Jims brev och förstått att han är ”a homosexual”. De vill aldrig mer se honom. Jim blir kvarlämnad på trottoaren med sina tillhörigheter nerslängda i påsar och väskor. Det blir starten på en omtumlande inre och yttre resa som är både självdestruktiv och förvirrande.

Screen Shot 2017-04-19 at 18.22.02

Förutom skådespeleriet har jag skrivit ett flertal pjäser, men det här är min skönlitterära debut. Jag kommer nog blogga en del om övergången från dramatik till prosa. I båda fallen handlar det ju om att förmedla känslor och beröra, men på helt olika sätt. Jag kommer att också att berätta om hur jag gjort självbiografiskt material till fiktion. Musik är en viktig del av Jims (och mitt eget) liv, och boken är full av referenser från ABBA till The Smiths, så ett gäng nostalgiska videoklipp kan nog dyka upp. Och så finns förstås själva vardagen; jag bor på Södermalm, min stora hobby är att laga vegetarisk mat och baka tårtor, jag reser runt i landet och turnerar med Teater Barbara, jag är gift med författaren Mats Strandberg.

För att se mina blogginlägg klicka HÄR!

Om ni vill få en liten inblick i min vardag, kolla gärna på mitt Instagramkonto; johanjimehn