Frågor

Här svarar vi på återkommande frågor.

 • Fråga: Vilka är det egentligen som ligger bakom debutantbloggen?
 • Svar: Augustin, Kevin och Kalle grundade bloggen och skötte den under sitt debutår 2009. Men då man bara är debutant en gång lämnade de över bloggen till ett gäng nya debutanter inför 2010. Och så har det fortsatt varje år därefter. Utöver de fasta skribenterna söker vi ständigt presentera nya glada gästbloggare.
 • Fråga: Om jag vill hitta alla texter som handlar om t.ex. Therés Stephansdotter Björk, hur gör jag då? För att hitta era texter vet jag att jag går till kategorimolnet i högerspalten, men finns det något sätt att hitta allt om Therés?
 • Svar: Vi har lagt till en sökfunktion på bloggen, så i rutan längst upp i högerspalten kan du söka efter Therés.
 • Fråga: Vem är den där ”Gästbloggare”?
 • Svar: För att undvika förvirring har skribenterna från 2010 och framåt använt ett författaralias med det namnet för samtliga gästinlägg.

19 reaktioner på ”Frågor

 1. Hej, jag har relasekalas för min romandebut ”Det som ingen ser” nu på fredag 31/1.
  Har fått ljudboksavtal med WAPI och fantastiskt fina recensioner.
  Skriver gärna ett gästblogginlätt.
  // Susanne

 2. Hej. Jag känner några av era tidigare debutantbloggare och det tipsade om att höra av mig till er. Jag släpper min debut bok nu i november. Prinsstoftelsen har gjort lite intervjuer med mig pga. Min dyslexi. Kan en dyslektiker skriva bästsäljande bok?! Hur är det för en dyslektiker att skriva debut bok. Har ett bra förlag i ryggen och är pepp för lansering. Vet inte när ni väljer ut era debutantbloggare med det vore kul att va en sådan.

 3. Hej!
  Jag har skrivit mitt första manus och fått positiv respons från ett ljudboksförlag (och nej tack från de två stora förlagen), det är ju jättekul att någon är intresserad av det jag har skrivit. Problemet är att jag är så ny i detta och inte vet vilka förlag som är ”bra” och hur man kan förvänta sig att förlaget jobbar med själva texten. Jag vill gärna bolla en del om min text med någon kunnig, och tror inte att den riktigt är klar att bara läsas in som ljudbok och publiceras. Så min fråga är – hur vet man om det kommer bli ett givande samarbete som tillför något till själva manuset innan man skriver på för ett förlag? Jag har försökt googla förlaget utan att hitta så mycket annan information än deras hemsida, jag tror det är relativt nytt och litet, men vad vet jag? Finns det någon recensionssida om olika förlag där andra författare lämnar ärlig feedback?
  Hälsningar, Kajsa

 4. Hejsan. Jag har en fundering.

  Jag har skrivit klart ett manus och funderar på att ge ut den själv.

  Hur gör jag för att få in bilderna? Ska jag rita dem och scanna in dem eller måste jag göra det via något datorprogram? (Tänker allra mest på omslaget)

  Vänliga Hälsningar Johan

 5. Hej har debuterat med en bok som heter En annan verklighet utgiven av Jengel förlag. Min fråga är såklart om jag skulle ha möjlighet att få skriva på bloggen?

 6. Hej där ute i cyberrymden! Jag är en 81-årig debutant även där, men tror att det finns möjlighet att jag får den nödvändiga navigationshjälpen och att jag bara behöver använda några av dom 19 år jag har kvar till 100-årsdagen för att tillägna mej dom färdigheter jag behöver.
  Eftersom jag ägnat stor del åt mitt liv att försörja mej genom arbete på litteraturens bakgård med reklam- och informationstexter (rätt framgångsrikt ibland av arvodena att döma) för kommunikation mellan säljare av varor och tjänster så var det naturligt att fortsätta med skrivandet efter pensioneringen. Mest för att roa mej själv, men som du som läser detta också känner till så räcker det inte med det. Alla, utom möjligtvis eremiterna, är sociala varelser, och så är även jag.
  FRÅGAR: Hur fan ska jag bära mej åt för att få en bredare publik att läsa exempelvis ”Sex Sexiga Sagor”, ”Hönsgårdens Allehanda med bl a reportage från den himmelska konferensen där Allah och Gud alternerar om ordförandeplatsen, där Jungfru Maria med näppe undgår att bli förförd av en falskelig ängeln Gabriel…”, barnramsor, aforismer, kortnoveller, dagsverser med mera?
  Bör kanske nämna att jag är rörelsehandikappad och att Elektriska Stolen är min bästa vän. Skulle säkert vara bra att kunna uppträda på Bokmässan och söka att ”sälja mina rader…”, men hundra kilo rullstol och hundra kilo gubbe innebär allt för stora fraktproblem för att det ska löna sej.
  Har du läst så här långt så vill du säkert också hjälpa mej med tips. Eller…?

  ULF PETERSSON, innehavare av tillräckligt många miljoner hjärnceller för att det ska räcka till viss litterär verksamhet.

  • Tyvärr är det ganska svårt att sälja utan att synas i dag. Branschen har blivit så mycket tuffare. Men det finns bättre ställen än bokmässan. Ett bra tips är att börja med att vända dig till dina lokala medier, t.ex. dagstidningar, radiostationer, bibliotek och så vidare och höra om de är intresserade. Du kan ge telefonintervjuer, göra uppläsningar,skicka ut recensionsex av din bok … Det finns förstås aldrig några garantier, men det är lättare att börja smått och arbeta sig upp. Den finns ingen magisk formel för vad som blir stort och vad som inte blir det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s