Charlotte Cederlund

Charlotte Cederlund

Född: 1982

Bor: Strax utanför Lund

Debuterar med: Middagsmörker som kom ut på Bokförlaget Opal i januari.

Middagsmörker inleds när 16-åriga Áili landar på Kirunas flygplats. Hennes pappa har precis dött i cancer och hon har tvingats flytta från Skåne till Lappland för att bo med sin samiska morfar som hon aldrig har träffat innan. Även om Áili är halvsame har hon aldrig känt sig samisk och hon känner sig felplacerad i samebyn där det är kallt, mörkt och fokus på renskötsel. Hon längtar tills hon är 18 och kan göra som hon vill men det är en längtan som snart distraheras. För det börjar hända konstiga saker med Áili, saker som först får henne att tro att hon är galen men som snart visar sig ha med hennes samiska arv att göra. För Áili är same, mer same än någon hade kunnat tro, och hon behöver all sin samiskhet för att kunna skydda Sápmi mot en ålderdomlig ondska.

Middagsmörker är den första delen i Idijärvi-trilogin. Del två kommer ut tidig vår 2017.

Bakgrund: Jag är brandingenjören som alltid har älskat att skriva. Att jag skulle bli författare bestämde jag redan i tredje klass, det tog lite tid att nå hela vägen fram men nu är jag äntligen där! Jag föredrar att både läsa och skriva fantastik och allra helst för ungdomar/unga vuxna.

Intressen: Jag gillar djur med mjuk päls, färgglada klänningar, socker i alla dess former, att gå på bio (och äta bio-popcorn) och att läsa galet bra ungdomsböcker!

Läser helst: Ungdomsfantastik; Harry Potter (givet), Hunger Games (löv it), The Selection (fast jag skäms lite), Systemet (svensk dystopi när den är som bäst), Ädelstenstrilogin (tysk humor), Divergent (så bra), Cirkeln (en förebild) – and the list goes on and on and on and on…

Bidrag till Debutantbloggen: Jag vill berätta hur det är att skriva om något som är okänt för en. Hur det är att göra ofantliga mängder research och hur fantastiskt det är när en helt ny värld öppnar sig som man inte känt till innan. Jag vill också berätta hur det är att skriva en uppföljare under tidspress, om det hjälper eller stjälper processen att ha en kort deadline och hur man kan jobba för att optimera sina förutsättningar.

Bloggar på: Fredagar

Jag finns på:  www.charlottecederlund.se, @charlottecederlund på Instagram  och Charlotte Cederlund Författare på Facebook.

Fotograf är min gode vän Niklas Herrström!