Augustin Erba

Daniel Boo

Augustin Erba är född i Stockholm och uppvuxen i stockholmsförorten Fisksätra. Hans morföräldrar flydde från Ungern under andra världskriget och hans far var gästforskare från Egypten. Augustin har arbetat som journalist bland annat på SVT, TV4 och Sveriges Radio.

Augustin Erba deltog i kändisantologin ”Uppdrag: Pappa” (Albert Bonniers Förlag 2004) där han skrev en uppmärksammad text om pappaledighet. Han var också en av undertecknarna till Pappamanifestet som ifrågasatte varför pappor skaffar barn – om de sedan väljer bort att tillbringa tid med dem.

Augustin Erba utkom med sin debutroman ”Ensamhetens broar” på Albert Bonniers Förlag i maj 2009.

På debutantbloggen skriver Augustin till andra debutanter om sina känslor inför att debutera och om sitt skrivande. Hittills i år har han skrivit om att bli antagen, om skrivkramp och om självhat.

Augustin Erba är en av de tre grundarna till Debutantbloggen.

Mer information om Augustin finns på www.augustinerba.com.


11 reaktioner på ”Augustin Erba

  1. Har nyss läst ut boken Blodsbunden och föll som en fura. En fantastiskt bra bok. En fråga vid sidan av: Gick du någonsin i St Eriks domkyrka som liten? Gick där själv, liksom i skolan på Folkungagatan. Forskar litet i det. Ett annat liv.
    Hälsningar,
    Karin Liljequist

    Gilla

  2. Heter Anders Lundberg och arbetade med Erba på Handelsbanken Utl. Inkasso i mitten på 60-talet. Såg om Ungerkrisen -56 på TV. Minnen vaknade. Han hade en kunglig ring o berättade om var han kommit från. Var själv i 20-årsåldern.
    Är ni släkt o vad vet du???
    Mvh Anders

    Gilla

  3. Pingback: Augustin erba | Yesnetworkinte

  4. Pingback: Fem sätt att hata sig själv till framgång « Debutantbloggen

  5. Hej Augustin!

    Så hittade jag bloggen också. Kul. Och wordpress funkar bra.

    Apropå triptyk så vill jag minnas att Torgny Lindgren kallade Pölsan, Hummelhonung och Dorés bibel för triptyk och inte trilogi – just för att de utgjorde en samlad berättelse egentligen. Fast tre olika.

    För övrigt bor jag numera i Torgnys gamla hus, där han bl.a. skrev Ormens väg på hälleberget och Bat Seba! Hoppas något sitter kvar i väggarna! 🙂

    Lev gott.

    Gilla

  6. Wow, schysst bild. Tack! Vi har en tavelserie av den ryske konstnären Alexei Svetlov som folk brukar kalla triptyk. Det är liksom 1-2-3 fast ändå inte. Men ingen av bilderna är mer huvudbild än de andra, och de vore inte alls lika intressanta var för sig. Jag förstår att du verkligen har tänkt igenom vaför du vill kalla dina böcker för triptyk, och jag kan bara säga att jag ser fram emot att läsa alla tre och upptäcka hur de förhåller sig till varandra.

    Gilla

  7. Hej Fru Frato,
    Om jag ska vara språkligt korrekt tror jag att det är så här:

    En triptyk är ett altarskåp i en kyrka med en fast mitt och två rörliga flyglar. Ofta är det tre bilder som kan existera ensamma, men som tillsammans bildar en helhet. Mittenbilden kan du ha som botten. Sedan kan du vika in de två sidobilderna så de bildar ett lock. Då blir altarskåpet en flyttbar låda.
    Ett exempel:
    http://www.aiwaz.net/panopticon/crucifixion-triptych/gi1964c166

    En trilogi är tre litterära verk av samma författare som hör ihop.

    Jag kallar mina tre romaner för en triptyk för att jag tycker att det mer precist beskriver berättelserna och deras förhållande till varandra, jämfört med det mer allmänt hållna trilogi.

    Gilla

  8. Nu har jag fått frågan från så många håll att det är läge för att ställa den officiellt här på bloggen. Vad är egentligen en triptyk när det gäller böcker? Och vad är den exakta skillnaden mot en trilogi?

    Gilla

Lämna en kommentar