Gästbloggare Johan Zillén – ”Den lokala butiken tar egna beslut.”

Johan Zillén är butikschef på Bokia Center Syd. Här svarar han på vanliga frågor.

JZ

1.) Hur stora lager har ni?
Just idag (4/6 2013) har vi 7987 unika titlar i lager. Allt från ettor i lyrikhyllan till hundratalet Dan Brown på stora dönarväggen. En snittbutik i Bokia/Akademibokhandeln brukar ligga på ca 5-8 tusen titlar.

2) Hur tar ni beslutet om vilka böcker som returneras?
Returerna till förlagen sker huvudsakligen vid två tillfällen om året. Januari och september. Våra kedjekontor skickar då ut listor på de senaste årets inköp som vi går igenom och bedömer vad vi vill bli av med. Dessa titlar kan vi skicka rakt av. Saknas titlar som vi vill returnera på listorna får vi kontakta resp. förlag och göra en returförfrågan.
Septemberreturerna är väl de som förändrats mest på senare år. I och med att utgivningen nu är så stor året runt (tidigare låg tyngdpunkten på hösten) får många böcker kortare chans att sälja i butik. Släpps boken under t.ex. första kvartalet och säljer dåligt första halvåret går den med all säkerhet i retur i september. Tidigare fick fler titlar möjligheten att nå framgång även under höst- och julhandel, men numera måste vi göra oss av med dem för att få plats med höstens nyheter. Om det är en bok man som bokhandlare tror starkt på kan man självklart avvakta med returen till senare.
Förlagen gör inte heller saken lättare i och med att de blir snabbare och snabbare med att ge ut pocketutgåvan. Om man i juni ser att en februarititel kommer i pocket redan i aug/sept går naturligtvis originalutgåvan tillbaka till förlaget.

3) Kan ni ta tillbaka en bok in i sortimentet som en gång returnerats?
Visst kan vi det. De verkar även vara någon slags naturlag att en bok som stått still i sex månader blir efterfrågad två dagar efter att den gått i retur …
Ibland händer det även att en bok som blir succé i pocket åter blir efterfrågad i inbunden utgåva, oftast då kanske av äldre läsare som tycker stilen är för liten i pocket. Men det är naturligtvis en relativt marginell företeelse.

4) Hur väljer ni vilka titlar ni tar in?
På central nivå tar kedjornas inköpsgrupper beslut om vilka titlar som köps in till sortimentet. Detta görs under, och efter, inköpsmöten med förlagen vid fyra tillfällen (s.k. ”resor) om året. Förlagen presenterar sin utgivning och inköpsgrupper och inköpsvariga gör ett urval av det som vi tror passar oss. Förra året köpte Bokia t.ex. in 2960 titlar centralt. Allt från storsäljande deckare och kändiskokböcker till okända debutanter och smal lyrik. De riktigt små förlagen och egenutgivarna får sällan tillfälle att delta vi dessa ”resor”, eftersom tiden helt enkelt inte räcker till. De brukar då antingen maila/posta oss info om sina böcker, eller alternativ gå via insäljningsbolag som t.ex. Stevali och Hemming & Baggfelt.
På lokal nivå är det lite olika. Som privat bokhandlare har jag självklart rätten att ta in vad jag vill, men ekonomiska och fysiska barriärer hindrar oss från att ta in allt. Men vi på Bokia Center Syd är t.ex. stora på Fantasy och engelsk litteratur (engelskt köps aldrig in centralt), så där köper vi in det mesta av vårt utbud själva. Även lokala böcker (Skåne från Ovan, Öresund runt o.dyl. i vårt fall) tas in på beslut av den lokala butiken.
Centralägda butiker kan ha mer restriktiva instruktioner när det gäller att köpa in böcker som inte ingår i det centrala utbudet, det är lite olika från kedja till kedja.

En reaktion på ”Gästbloggare Johan Zillén – ”Den lokala butiken tar egna beslut.”

  1. Pingback: Hösten är här och returerna med den | Debutantbloggen

Lämna en kommentar