Roman nummer två

Som jag berättade på min blogg häromdagen, har Damm förlag bestämt sig för att ge ut min nästa roman. I själva verket gjorde de redan runt Bokmässan, men det tog lite tid innan vi fick tid att sitta ner och skriva kontrakt. Jag lämnade förlaget med lätta steg och kände genast att det skulle bli så mycket enklare att koncentrera mig på skrivandet.

För en ”tvåa”, som det oftast heter i bokbranschen, är inte något man kan ta för givet. Visst är trösklarna lägre med andra boken, nålsögat inte längre ett nålsöga utan mer som en trång port som man ska klämma sig igenom, men innan man har gjort det kan vad som helst ändå hända.

Mitt förlag har hela tiden signalerat dels att de verkligen tror på mig som författare, dels att de ser det hela långsiktigt — de sa redan på första mötet att de ville ”bygga mitt författarskap” — men det är aldrig säkert att sådana planer ligger fast. Förlaget kan ju till exempel bli uppköpt av någon som vill satsa mer på deckare och inte alls på böcker som mina.

Innan de bestämde sig tittade utgivningschefen och min redaktör på de ungefär 60 000 ord som jag då hade skrivit och bad mig även skriva ett synopsis på återstoden. De ville helt klart inte köpa grisen i säcken. Men nu har jag kontraktet; jag har lovat ett första utkast senast i februari, och romanen är planerad för utgivning i augusti nästa år. Härligt!

Men nästan ännu roligare var att sitta ner och diskutera några romanidéer med utgivningschefen. Hon älskade dem allihop, även om hon (som jag befarat) tyckte att jag borde vänta med den som jag var allra mest sugen på. Den är nämligen väldigt, väldigt annorlunda och lite kontroversiell. När man inte är etablerad är det viktigt att det finns någon slags linje i de böcker man ger ut, även om den är krokig. Jag tror att hon har helt rätt i det. Men de två andra jag bollade med henne föll också i god jord, och jag är nästan lika ivrig att skriva dem. Jag är verkligen lyckligt lottad som blir så bra uppbackad av mitt förlag, för långt ifrån alla blir det.

Nu, några dagar senare, tror jag att jag har bestämt vilken roman jag ska skriva härnäst. Först måste jag ”bara” skriva klart nummer två.

18 reaktioner på ”Roman nummer två

  1. Bara att gratulera! Det är ju precis det där alla vi med författardrömmar drömmer om att få höra. Att höra någon säga att man vill satsa på att bygga upp ett författarskap (i motsats till att ”dra in snabba pengar”) är ju de magiska orden som vi alla vill höra. Hoppas att det går lika bra med ”tvåan” som med ”ettan”!

    • Ja, jag är glad och tacksam över min tur när det gäller förlag, även om de nog gärna vill dra in ”långsamma pengar” åtminstone. 🙂 Mitt mål är förstås att ”tvåan” ska bli bättre än debuten. Sedan vore det ju trevligt om den även sålde bättre.

  2. Jag fick lov att läsa om ditt inlägg två gånger. Det är som en energiboll som långsamt roterar, runt, runt, och låter mig åka med ett par varv. När jag sitter där skymtar jag din verklighet som för oss drömmare känns så ofantligt långt borta. Känslan när jag kliver av och står med fötterna på marken igen är en stark längtan att hitta nästa stund för att fortsätta arbeta med mitt manus. Lägga ord till ord och lyssna till berättelsen som vill fram. Fortsätta göra. Tack Manne och grattis till belöningarna du får för hårt arbete!

  3. Grattis! Vad roligt. Först blir man ju sinnerssjukt lycklig för att man överhuvudtaget fått en bok antagen. Sedan inser man att resan bara har börjat. Liksom du har jag ett fantastiskt förlag som vill satsa på att ”bygga ett författarskap” och som tänker fler böcker. Men att verkligen sätta sig ner och skriva det där kontraktet på bok nummer två…det måste kännas fantastiskt. Njut och klappa dig själv ordentligt på axeln. Lycka till med det fortsatta skrivandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s