Liz söker sig till förbundet

Jag har ansökt till Författarförbundet. Det är med dubbla känslor. Jag vill så klart bli medlem, annars skulle jag inte söka. Men jag kan inte riktigt motivera varför jag absolut vill bli det. Vad finns där som jag anser jag behöver? Blev det bara en ny tävling som jag absolut måste se om jag fixar?

Samtidigt är jag emot att någon ska behöva bli invald. Eller ännu värre – att några blir bortvalda. För att få ansöka måste man ha minst två böcker utgivna på förlag. Jag tycker att bara det borde öppna för att de som vill bli medlem ska få bli det. Räcker det inte med att man lyckats ta sig igenom nålsögat kan inte jag låta bli att fundera över hur bedömningen görs. Om någon har insyn i detta, vänligen informera mig om vad som krävs. Men vem ska ha insyn när allt är konfidentiellt?

När man ansöker fyller man i en blankett. Namn- och adressuppgifter, eventuellt pseudonym, de verk man skrivit och sedan får man önska vilken sektion man vill tillhöra. Böcker skickar man inte med, de ”kallar in” böcker om de vill läsa. Jag la blanketten på lådan i början på veckan och tänkte på en fridfull jul. Jag tänkte att blanketten skulle ligga på ett skrivbord i Stockholm tills i mars ungefär, samtidigt som jag skulle förstå att det är dags att julmaten ska motioneras bort. Så blev det inte. Innan veckan var slut hade jag ett mejl från förbundet som önskar läsa de böcker jag åberopar. Det var ett vacker mejl och jag svarade med exakt grammatik, kommatering, de rätta orden and so on. Jag ville fråga hur länge det tar innan man får veta om man blivit invald, men jag hejdade mig, på något sätt kändes det oprofessionellt och inte särskilt nödvändigt att veta heller.

Vad betyder det att vara medlem, och en ännu intressantare fråga är vad det betyder att man inte blir invald? Vad faller det på? Vad har en invald som jag inte har (om jag får nobben)?

Om någon vet någonting. Berätta. Please. Vet du vad de har för kaffe på kontoret blir jag nöjd. Bara någonting. Okej?

3 reaktioner på ”Liz söker sig till förbundet

  1. Jag tänker inte alls. Jag bara gör. Men så tänker jag såhär, om jag blir invald som medlem kan jag stanna ett år och kolla in läget, kanske kan man påverka, kanske inte. Det är för många frågor och funderingar för att inte försöka bli medlem.

    Jag har inte hittat min plats som författare än eftersom jag aldrig varit det förr. Men visst är det spännande? Det intressantaste frågan är ändå vad det faller på om man inte blir invald.

    Finns här någon dissad bland våra läsare?

  2. Jag tycker det är spännande, det här med Förbundet. Jag har länge tänkt – nästan som ett slags axiom – att riktig författare, det är man när man har gett ut två böcker och gått med i Förbundet. Men nu, när det är nära, hör jag allt oftare författare säga att dom inte är intresserade alls av att vara med i Förbundet. Att dom inte tror att dom får pengarna tillbaka, och sånt.

    När det gäller vanliga fackförbund tycker jag att det är en märklig inställning. (Facket är inte en affärsidé.) Men Förbundet är lite speciellt. Det är till exempel inte så mycket organisation eller facklig kamp bland författare. Och uppgiften ”3% av Förbundets medlemmar lever på skrivandet” tyder onekligen på att det är en del amatörer med i Förbundet (samtidigt som en del proffs väljer att stå utanför).

    Jag fastnar. Hur ska man tänka om Förbundet? Hur tänker du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s