Vi hyvlar och pressar tills bara ben och blod finns kvar

Skrivtid köpes. Gärna till rabatterat pris, men är beredd att köpa till fullpris om det visare sig att tiden är av hög kvalité.

Allt för många projekt, allt för mycket att skriva, allt för mycket att göra. Hur ska man hinna med allt? Jag vet att detta inte är ett problem jag är direkt ensam om. Snarare tycks det vara ett modus operandi för hela vår kultur. Allt ska hyvlas ner och skalas av tills bara benen finns kvar. Allt ska pressas tills de fallande svettdropparna består av blod. Och vi gör det mot oss själva!

Jag gör det mot mig själv.

Varför?

Visst finns det en drivkraft i skapelseglädjen. Men detta måste vara något mer än så. Har vi kanske blivit så indoktrinerade av vår tids tänkande: ”Jag presterar, alltså finns jag.” att vi offrar vad som helst för effektivitetens skull? Tror vi på allvar att ju mer jag producerar ju bättre är jag?

Vi tror ju att vi lever i den bästa av världar, och på många sätt gör vi det. Men jag hörde några historiker på tv diskutera det moderna samhällets arbetsbörda. De menade, att visst kunde det vara brutalt förr, men generellt sätt så har vi aldrig jobbat så hårt, och så stressat, som vi gör idag. (Önskar jag hade en bättre källreferens, men tyvärr.)

Jag har alltid gillat att få saker gjorda. I min bakre hjärnhalva bor en liten entreprenör som inte nöjer sig med att se på, utan hellre tar kommandot. Men till vilket pris? REA? Fullpris? Ocker? Jag börjar komma till en punkt där jag börjat avsky min egen effektivitet. För ju effektivare jag är, ju mer känns det som att jag har att göra. Det är en fascinerande paradox.

Det enda jag egentligen vill, är ju att få skriva. I lite lugn och ro.

Hur tänker ni kring det här? Hur ska vi leva egentligen? Alla funderingar är välkomna.

6 reaktioner på ”Vi hyvlar och pressar tills bara ben och blod finns kvar

 1. Jag känner som Sölve ovan, att jag skulle vilja ha mer tid för det skönlitterära skrivandet. Jag har flera böcker, betydligt längre än min debut, som vill bli skrivna. Hur roligt det än är att få betalt för att skriva för tidningar så är det de längre texterna jag allra helst vill producera – och det tar tid.

  Just nu står mitt hopp till sommaren, då jag gissar att det blir få tidningsjobb och mer tid för eget skrivande.

 2. @Sölve Dahlgren: Kul att se att man inte är ensam. Ett liv där man faktiskt skulle kunna skriva skönlitterärt på heltid vore helt fantastiskt. Men det kommer med all sannolikhet att förbli en dröm. Det är ett ytterst fåtal författare i Sverige som kan leva på sitt skrivande.

  Och jag tror du har helt rätt i att man ibland måste stanna upp och skaffa sig perspektiv. Men det är inte heller alltid så lätt. När man är mitt inne i något uppstår omedelbart ankdamsperspektivet och det man pysslar med för tillfället blir lätt det viktigaste i världen. Allt får märkliga proportioner. Men det är också något man måste lära sig. Att ta ett steg tillbaka, och andas …

  @anithastlund & @Deniseea: Det låter helt fantastiskt att som ni fått göra plugga och kunna skriva på heltid. Det är dock något som är väldigt få förunnat. Jag är glad för er skull att ni fått möjligheten att genomföra det.

  Frågan är ju bara hur man kan upprätthålla sin skrivtid när vardagen kommer och alla tusentals ting tränger sig på. Jag är ju en sån där som gillar struktur. Jag tror att jag ska fixa mig själv ett schema, där jag varje dag skriver ett visst antal timmar. Jag har haft det förut, och det har fungerat bra. Men just nu är allt lite ur led, pga av allt arbete med bokreleasen och så. Men jag längtar tillbaka till det. Så snart är det dags att köra igång igen.

  Jag önskar dig Anitha den största lycka till med dina manus, hoppas att de slår! Och jag önskar dig Deniseea en balanserad tid efter utbildningen där din kreativitet inte kvävs av alla måsten, utan tvärt om att du får gott om tid att skriva, och boken färdigställs.

  Allt gott.

 3. Jag håller med fullständigt. Går en två-årig författarytbildning som faktiskt gett mig otroligt mycket tid till just skriva, vila, motioner, promenera i skogen, träffa folk – allt det här har gynnat mitt skrivande. Men nu om två veckor är utbildningen slut och jag fasar över hur arbetslivet och alla måsten ska ta min fritid ifrån mig, göra mitt bokprojekt till ännu en oavslutad sak som jag verkligen vill hålla på med men inte orkar ta tag i pga av att alla måsten och krav som kväver lusten och kreativiteten!

 4. Jag har haft det där alldeles nyss. Rättare sagt i cirka ett års tid.
  Fri skrivtid varje dag, utan avbrott.
  Jag har gått på Manuspiloternas filmmanusskrivarskola, och lärt mig från grunden hur ett filmmanus skapas.

  Tänk er att få åka hem efter dagislämning, slå upp datorn, och bara skriva, skriva, skriva
  Det var underbart, och jag nöp mig i armen flera gånger för att det var så stort och mäktigt.

  Idag är jag en utbildad manusförfattare, och skriver både filmmanus och bokmanus. Än har inga pengar synts till, men jag har sökt stipendium för att kanske ha lyxen att göra sådär ett år till, och skall skicka manuset utomlands är det tänkt. Stora planer jag vet, men jantelagen kväver inte min framtid.

  För övrigt så stämmer det att om man skriver mycket trillar ideerna in på löpande band, och hela ens person blir som en fantasifabrik på ständigt on-läge.

 5. Känner igen det där. Ibland skulle jag vilja skriva på heltid. Skönlitterärt alltså, för skriver gör jag varje dag. Men det skönlitterära skrivandet har fått alldeles för lite tid de senaste månaderna, trots att jag har flera böcker som ”behöver skrivas”.
  Det är väl ganska få förunnat att faktiskt kunna leva på sitt skrivande, utan att behöva göra något annat. Och sen finns det ju så många projekt som är kul att engagera sig i.
  Emellanåt får man stanna upp och faktiskt våga välja bort vissa saker, för att kunna få lite ledig tid. Och då menar jag ledig som att leka med barnen utan att titta på klockan, att promenera planlöst i naturen eller faktiskt bara somna om på morgonen och ligga kvar ett par timmar i sängen.
  Utan en tanke på att-göra-listan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s