Idag tänkte jag avrunda “Min språkstörning” med detta blogginlägg.
Språksvårigheterna jag växte upp med, hade som ni säkert förstår, en negativ effekt på mitt liv. Dock förde det med sig något positivt också.
De negativa effekterna av nedsatt språkutveckling:
Det sociala samspelet var skevt/jag utvecklade ett avvikande beteende som barn.
Jag kände mig ensam.
Jag kände mig missuppfattad och missförstådd.
Jag missförstod och missuppfattade andra.
Jag var svårundersökt av läkare och vårdpersonal.
Jag hade svårt att hänga med i skolan.
Jag hade inga som helst vänner och jag lekte alltid ensam.
Gradvis blev det dock bättre i och med att jag utvecklades…
Jag kände mig mindre ensam. Dels genom böckerna, dels i verkliga livet.
Jag blev hoppfull.
Jag vågade prata mer med andra barn.
Jag fick rätt hjälp.
Jag började må bra.
Det gick bättre för mig i skolan.
Jag lekte med andra barn, och framför allt, jag fick min första kompis!

Pappa hade en vän vars dotter började på min förskola, hon kom att bli min första kompis. Vi lekte jämt på förskolan och på fritiden. Hon betydde mycket för mig och snart såg vi varandra som systrar.
Vi tappade kontakten när jag var 7 år gammal i samband med att jag flyttade till Stockholm. Vi bytte hemnummer men lappen försvann med flytten. Nästan 20 år senare, år 2019, hittade vi varandra på Facebook. Jag skrev ett inlägg om det som blev viralt och hamnade på Expressen – det går att läsa mer HÄR.
När jag började läsa böcker fick jag som en skjuts i livet! Saker och ting blev lite enklare och roligare ju mer jag utvecklade mitt språk.
Enligt forskning tredubblas ett barns ordförråd genom läsning under uppväxten. Om jag får nämna något som jag fått lära mig av att blicka tillbaka i mitt liv, så är det hur viktigt det är för barn att läsa och att introducera böcker tidigt för dem.
Här kommer 5 skäl till att läsa böcker för barn:
- Barn som läser tredubblar sitt ordförråd. Att ha ett stort ordförråd är som att vara konstnär med många färger på paletten, det ger frihet att uttrycka sig med fler nyanser.
- Att läsa för sitt barn från så tidigt som tre månaders ålder kan förbättra barnets kommunikationsförmåga redan vid åtta månaders ålder, enligt en studie av Birkbeck University.
- När man läser sagor för barngrupper skapar barnen gemensamma upplevelser och referenser, enligt Skolverket. Böcker skapar med andra ord band – oavsett vilken bakgrund, språkutveckling och läserfarenhet barnen har sedan tidigare.
- Alla har vi väl någon gång känt en karaktärs hjärtesorg, lycka eller frustration när vi läst en bok? En fördel med läsning är att det kan utveckla barns empati och förmåga att sätta sig in i andra människors känslor och tankar, visar en studie från Cambridge University.
- Att barns läsförmåga påverkar resultatet i de flesta skolämnen är bevisat. Men visste du att läskompetens kan påverka framgång i arbetslivet och möjligheterna att engagera sig i samhället? En PISA-rapport från Kanada visar till och med att det kan finnas ett samband mellan goda läskunskaper vid 15-års ålder och inkomst senare i livet.
/Från akademibokhandelns hemsida
Hoppas ni har fått lära känna mig lite mer de senaste veckorna, och om hur mitt författarskap slog rot.
Jag är väldigt tacksam för responsen och meddelanden jag fått i samband med dessa blogginlägg! De har givit mig energi och gjort det enklare för mig att fortsätta skriva och våga öppna upp mig mer för er. Tack för att ni läst och varit med på den här lilla resan tillsammans med mig!
Med det sagt spelar det ingen roll när man debuterar eller vilka svårigheter man har i bagaget.
Är drömmen tillräckligt stark så hittar livet en väg för dig! ❤
/Sabina Hassan
Hej, Ifiyenia! Oh, tack så mycket, vad glad och varm jag blir av din kommentar! Tack själv 🙂
❤ ❤ ❤
Så fina och viktiga inlägg, Sabina. Den här ”serien” om din språkstörning har verkligen berört, från sorgligt till hoppfullt till riktigt fin avrundning. Och dessutom med alla fördelar av läsning från ung ålder, blir så tydligt vilken viktig del det kan bli för ens språkutveckling.
Stort tack för att du delat med dig!