Den hemliga litterära polisen, del II

Hej Augustin och Kalle,

Förra året, strax innan mitt manus blev antaget, befann jag mig på Litteratursäkerhetens högskola i Stockholm. Framtidsutsikterna såg mörka ut; jag var halvdesperat. Trött på att bara undervisa på gymnasiet. Funderade på att byta sida.

Chefen berättade att utbildningen brukar ta fem år. Han berättade om hur det går till, om anställningsmöjligheter för färdigutbildade osv. Vi skakade hand och jag lovade att höra av mig igen till hösten. Men jag gjorde aldrig det.

Ett vykort från ett förlag kom emellan. Och nu när jag inte gick med kan jag se på Den hemliga litterära polisen med viss fascination. Deras polisiära arbete går ut på att obducera böcker och tillrättalägga den offentliga opinionen. Ibland kan Den hemliga litterära polisen likna en religiös sekt med eget språkbruk, hierarki, klädsel och riter. Dessutom har de avlagt kyskhetslöfte. Det är bra folk — ibland är det folk som nästan blev författare själva, men av någon anledning inte vågade eller nådde fram.

Ja, precis som alla säkerhetstjänster är Den hemliga litterära polisen bara till för att göra sitt jobb. Men ändå. En sak hos dem skrämde mig: alla dessa skrik från fängelsehålorna. Jag frågade chefen: ”Who’s that screaming?

”It’s nobody.”

”Sounds like authors.”

”Your ears are mistaken.  There are no authors, there are only texts. The author is dead.”

Augustin och Kalle, yo dudes! Det finns bra folk hos Den hemliga litterära polisen, bra och kunnigt folk, det vet jag. Och någon måste hålla ordning på orden, någon måste försöka göra vetenskap av konst. Det vet jag. Men just nu är jag glad över att jag slipper. Jag är glad över att vara på utsidan. Över att kunna skriva hur jag vill, om vad som helst — om citronträd — om jag så vill.

Författaren är inte död.

Och jag sökte inte till doktorandutbildningen i litteratur.

En reaktion på ”Den hemliga litterära polisen, del II

  1. Pingback: Är det verkligen okey att ge ut själv? – del 1. « Debutantbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s