Lördagsenkät: Vilken var din första romanidé?

Ti blogg Christina Lindström: För mig var det just en (grumlig) tanke om Hälsningar från havets botten. Utgångspunkten var huvudpersonen Fille, hans pappa och hans farmor. Idén fick jag i personalrummet på Estetiska programmet på min före detta arbetsplats Sinclair, praktiskt nog bara någon dag före ett sportlov.

Thomas Thomas Årnfelt:

Skriver på min telefon på East Midlands Trains London – Nottingham. När jag fick min första (orealiserade) romanidé fanns inte smartphone, inte FB, inte ens internet – det ni…

Det var i tonåren. En fantasyroman om en man som drabbades av en förbannelse – en riktigt tragisk/sorglig historia. Blev bara några kapitel dock. Mitt första riktigt seriösa försök att skriva något av romanlängd ledde till att jag nu skriver på Debutantbloggen.

Foto 2015-09-24 11 29 01  Johan Ring: Det känns såklart olustigt att säga just den här veckan, men faktum är att min första romanidé handlade om en skolmassaker. Utförd av en tjej i högstadieåldern. Jag ville gå in i hennes tankar, se hur hon fungerade, vad som fick henne att göra det. Idag känns det minst sagt märkligt att minnas den gamla idén.

Fredrik Fredrik Frängsmyr: Min allra första romanidé var en komedi om dokusåpornas dokusåpa där hela planeten stod på spel om huvudpersonerna inte klarade sina uppdrag. Jag la ner idén ganska fort och började skriva om ett fantastiskt äventyr som utspelar sig i en liten skärgårdskommun nära dig. För ett år sedan hittade jag det igen och skrattade högt åt mina egna skämt i den och har sedan dess strukturerat om den, styrt upp den och är nu snart färdig med en läsbar version av den.

 

Felicia9 Felicia Welander: Det var en berättelse jag skrev i gymnasiet. Under vårterminen sista året fick vi välja ett valfritt ämne för vårt slutarbete och jag valde att skriva en thriller. Twisten med den berättelsen var att det var själva ”jaget” – alltså huvudpersonen – som man tillslut insåg var mördaren (något jag tyckte var otroligt smart innan jag insåg hur svårt det var att skriva på det sättet utan att läsaren skulle känna sig ”lurad” – och dessutom på bara tre månader). Kopiorna (som jag kopierat i kopieringsapparaten på pappas jobb) sålde som smör i skolan och gav mig blodad tand att skriva mer.

En rolig detalj är att när jag presenterade min första berättelse på scenen i den där skolmatsalen 1992, så hade jag lånat en fin, gammal läderfåtölj av en klasskompis för att sitta i. På min releasefest av Kanske imorgon i våras dök samme vän upp och gav mig just den där fåtöljen i present! Så nu är vi återförenade fåtöljen och jag – 23 år senare…

4 reaktioner på ”Lördagsenkät: Vilken var din första romanidé?

  1. Pingback: Romanidé nr 1 och att bli utgiven | Skriva läsa leva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s