Författare blir man när man misslyckats med allt annat

Exakt så sa någon till mig när jag beskrev min härliga karriärsbana från teknisk fysik till psykologi till behandlingspersonal på ungdomsanstalt till trädgårdsmästare och naturvårdare till författare. En tydlig rak linje. Precis det alla SYV-rekommenderar till ungdomarna som vill försörja sig på ren fantasi, eller kanske inte…

2021 började jag läsa en skrivkurs på distans – kreativt skrivande A på LTU. Övningarna i den skrivkursen blev startskottet på Drömsamlaren. När min gode vän läste det första kapitlet sa han: “Detta är det bästa du skrivit någonsin Albin.” Det räckte för mig. Denna vännen hade läst mina taffliga manus under över flera års tid. Jag litade på hans ord och min egen känsla och hängav året åt att fullfölja manuset. Genom en lycklig slump fick jag en möjlighet att besöka amazonas och urfolket Huni Kuin. Vistelsen i regnskogen gav mig den sista energin jag behövde för att bryta igenom och trots ett horribelt heltidsjobb (eller kanske på grund av?) så lyckades jag skriva klart Drömsamlaren i maj 2022. Jag skickade glatt manuset till Sveriges 20 största förlag men insåg att jag behövde en plan B också. Så jag provtryckte 50 exemplar som jag sålde för en billig peng motsvarande tryck-kostnaden för att hitta testläsare och samla bra recensioner – utifall jag skulle behöva lansera Drömsamlaren på egen hand. I samma ögonblick som jag skrev klart sista kapitlet hade jag någonstans redan bestämt mig – detta manuset skulle bli en bok – med eller utan ett förlag i ryggen.

Nyligen fick jag den allra sista refuseringen, i januari! Över 6 månader sedan jag skickade in manuset. Totalt blev det över 20 standardiserade refuserings-svar. Ett förlag föreslog att jag skulle betala dem en hutlös summa för att de skulle ge ut den via sitt hybrid-dotter-förlag. Nej tack. Under den första vågen refuseringar tänkte jag på Paolo Coelho och historian om hur hans kära Alkemisten sålde skit och inga förlag var intresserade i början. Ge aldrig upp – som min karaktär Vagn Järnhand skulle säga. Parallellt med denna stadiga ström av refuseringar så kom det en ännu starkare ström av positiva utlåtanden av Drömsamlaren! Folk sträckläste den. Deras mormor ville läsa den. Deras partner och vänner ville läsa den. Min lokala grönsakshandlare beklagade sig då hennes vän norpat hennes prov-exemplar som jag gett henne. Det blev uppenbart för mig att boken hade hittat sin publik innan jag ens gett ut den. Därför blev det dags att sätta igång det stora marknadsföringsmaskineriet.

En bra sak jag verkligen inte hade räknat med när jag startade mitt mindfulnessföretag 2012 och började skriva nyhetsbrev varje månad var att jag tio år senare skulle ha en väldigt stor mail-lista med människor som var väldigt engagerade i det jag skrev. Förvisso var temat inte skönlitteratur, men likväl var det mina ord, mina tankar och åsikter. Detta skulle visa sig vara ett lyckodrag då jag idag har över 10.000 människor i denna mail-lista. Om det så bara är en tiondel av dessa som skulle vilja köpa en bok så har jag redan sålt 1000 böcker. Vilket klassas som en väldigt stark öppning för en debutroman och en ganska osannolikt stark öppning av en debutant utan vare sig förlag eller enorm marknadsföringsbudget. Så jag bestämde mig för att ge järnet. Berätta för varenda kotte att den 26.e januari klockan 12.00 lanseras Drömsamlaren. Om någon är på fest och frågar vad jag jobbar med så berättar jag naturligtvis att jag är debuterande författare. Sedan får jag en klockren möjlighet att beskriva min bok på 1 minut. En gång satt jag i bastun på mitt gym och ett vardagligt samtal slutade med att snubben blev så nyfiken på boken att han köpte ett prov-ex (han gillade den!).

Jag säger som Paolo Coelho: ‘When you want something, the whole universe conspires to help you”.

Om jag räknar igenom alla manus jag skrivit sedan jag var 25 är det minst 500.000 ord.  En halv miljon ord för att hitta rätt berättelse – den som kan slå tillräckligt hårt in i det kollektiva medvetandet. Den om Lyma och den magiska trumman. Om Ram och blixtnedslaget och andarna som samlar våra drömmar om natten. Den om Drömsamlaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s