Fixa ett skrivretreat!

Känns hösten lång och tråkig? Behöver du lite ny energi och lust i ditt skrivande? Behöver du komma bort från vardagen och bara prata om gestaltning och metaforer i ett par dagar?

I så fall ska du fixa ett skrivretreat! Här är några tips på hur du kan gå till väga.

1. Börja med att samla ihop ett gäng trevliga skrivande människor. Du känner säkert redan flera, men det går också bra att bjuda in via skrivforum och bloggar och så vidare. Fem till tio stycken brukar bli lagom många för att det både ska kännas intimt och samtidigt skapa lite dynamik.

2. Leta reda på en passande lokal. Utnyttja ditt kontaktnät. Det kanske finns någon som har en sommarstuga med gott om sovplatser som går att använda. Se dig om efter lediga scoutstugor och kursgårdar, ibland går det att hyra dem för en billig peng när det inte är högsäsong. Vandrarhem kan också vara en lösning. Undvik dock att vara ”hemma hos” någon. Det blir ofta svårare att slappna av då, och det är mer av det vardagliga som distraherar. Poängen är att ni ska komma bort från allt det vanliga ett tag.

3. Bestäm hur länge ni ska hålla på och vad ni vill göra. Det går att hinna med mycket på en helg, om man är effektiv. Vill ni göra skrivövningar, eller bara få tid och ro för självständigt skrivande? Att sitta med datorerna i varsitt hörn i en stuga kan göra underverk för disciplinen och kreativiteten. Skrivövningar kan å andra sidan öppna upp för nya idéer och infall. Be i så fall alla att leta reda på och ta med sig ett par såna. Det går att hitta massor på nätet och i skrivhandböcker. Tid för att läsa och prata om varandras texter är också givande. Självklart går det att göra lite av varje, men det brukar vara en fördel om alla är överrens om vilken ambitionsnivå som ska gälla.

4. Gör en person ansvarig för matplanering och inköp. Det blir oftast enklast så. Sen kan ni dela in er i matlag som ansvarar för matlagning och disk vid olika måltider. Att inte behöva bekymra sig för mer än en eller högst två måltider under en hel helg är väldigt befriande. Dela på kostnaderna och lägg gärna lite extra åt personen som fixat planering och inköp. Alkoholhaltiga drycker får var och en stå för själv, alternativt räkna in det i matkostnaderna och köp ett par boxar rött.

5. Kolla upp vad ni behöver ta med er. Och då menar jag inte sängkläder och handdukar, utan såna saker som skrivare och grenkontakter. Finns det tillgång till Internet? Behöver ni det? Återigen handlar det om vad ni har för ambitionsnivå. Ibland räcker det långt med bara papper och penna.

6. Orkar ni inte vara fullt så här ambitiösa kan det räcka med en kväll med god mat, vin och textläsning. Knytkalas är trevligt, ta med valfri maträtt och valfri text att läsa. Tänd några ljus, lyssna och njut.

Jag lovar att hösten kommer att kännas mycket lättare efteråt.

6 reaktioner på ”Fixa ett skrivretreat!

  1. Ett briljant förslag! Min första reaktion var att hm, jag har inte så många i min omgivining som skriver. Men jag tänker att det inte bara behöver vara skrivande människor som samlas. Ett kreativitetsretreat tror jag kan fungera bra också. Någon skriver, någon målar, någon syr. Någon kanske bara vill softa och läsa. Det är att komma bort och bli omfamnad av det kreativa som är det viktiga. Blir riktigt sugen att hitta tid och plats.

    • Men självklart går det att göra med vilken form av skapande som helst. Vore spännande med en övning som gick att tolka på flera sätt, med bild, text, skulptur …

  2. Bra förslag! Att kombinera skrivandet med social samvaro med andra skrivarvänner. Jag skriver alltid ”ensam” och hemma, och just därför vore det kul att prova något nytt. Kanske ska dra ihop ett gäng …

    • De flesta skriver ju ensamma, så omväxling i miljö kan ge upphov till många spännande uppslag. Själv tycker jag att det är väldigt roligt att skriva på nya platser, och störs inte av andra så länge jag får ha en egen liten vrå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s