Gästbloggare: Anna Hansson

FörfattarbildAnna Hansson bidrar med sina erfarenheter av att skriva barnböcker med ett läromedelsförlag i ryggen.

Nu är det dags att slå hål på några myter! Den första är att man bara debuterar en gång, och därför bara kan gästblogga på Debutantbloggen en gång. Det är fel. Som författare kan man debutera om och om igen. Det gäller bara att byta genre eller målgrupp. En som tidigare bara skrivit vuxenböcker blir helt plötsligt debutant igen när hen börjar skriva barnböcker. Eller när man, som jag, bara skrivit barnböcker för ”vanliga” förlag, börjar göra det för ett läromedelsförlag. Då blir man också debutant igen. Det tycker i alla fall jag, och som tur var även årets ansvariga Debutantbloggare.

Den andra är att författaryrket är ett ensamt yrke. Det kan det vara, om man vill. Men det behöver absolut inte vara det. När jag skrev mina senaste böcker, om Frans och Fiffi, var jag långt ifrån ensam. Förutom förlaget med redaktör och korrekturläsare, och förstås en illustratör, samarbetade jag också med en hel förskoleklass och deras lärare. Jag tyckte nämligen att det skulle vara en bra idé att prova texterna, och arbetsmaterialet med bland annat läsförståelsefrågor och diskussionsuppgifter som finns i slutet av varje bok, på rätt målgrupp. Jag ville se om jag hade valt att använda mig av lagom svåra ord, om de förstod texterna och om de tyckte att de var roliga.

Men det som började så slutade som något mycket mer. För barnen tyckte mycket om texterna. Så mycket att de hade egna idéer om vad Frans och Fiffi skulle kunna hitta på sen. Efter en lång diskussion med massvis av bra förslag kom jag hem med ett anteckningsblock fyllt av idéer. Tre av dem resulterade i nya böcker i samma serie. Och med detta hoppas jag att myten om att författaryrket är ensamt är avfärdad.

fransochfiffiAnna Hansson är lärare och barn- och ungdomsförfattare, och har hittills skrivit 17 böcker. En del är redan utgivna och en del kommer under 2014 och 2015. Bokserien om Frans och Fiffi ges ut av Beta Pedagog, och är skriven för barn i åldrarna 6-9 år.

2 reaktioner på ”Gästbloggare: Anna Hansson

  1. Ja det är verkligen jätteroligt, Johannes! Hade jag varit ännu snabbare på att skriva hade jag nog hunnit anteckna dubbelt så många bra idéer dessutom, det bara flyger ur dem! 🙂

  2. Måste vara otroligt givande att brainstorma med en skolklass! Finns inget roligare än barns entusiasm. Och himla kul att testa nya skrivvägar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s