Antihjältar – Goda människor som gör dåliga saker av rätt skäl

GB_Karl_Modig_1Det finns en mening som sitter fast i mitt huvud när jag skriver och skapar historier: När goda människor gör dåliga saker av rätt skäl.

När jag hörde den meningen så förstod jag exakt vilka sorts ögonblick som jag vill skriva. Det ögonblicket då hjälten bestämmer sig för att hen måste göra något omoraliskt för att lösa problemet. Som när Erik Ponti bestämmer sig för att slå tillbaka mot sina mobbare i slutet av Ondskan.

Jag hade länge fascinerats av såna ögonblick utan att förstå varför jag blev så fascinerat. Det var något i att den goda hjälten använder skurkens verktyg för att slå tillbaka som bara kändes så rätt.

Antihjältar är själva sinnesbilden av den här meningen. En snabb googling ger detta resultat från Wikipedia:
An antihero (or antiheroine) is a protagonist who lacks conventional heroic qualities such as idealism, courage, or morality. These individuals often possess dark personality traits such as disagreeableness, dishonesty, and aggressiveness.

Typiska drag hos antihjältar är att de dödar sina fiender, begår brott men de har ofta en egen sorts moral som de håller hårt på. Vissa ljuger aldrig, vissa snor bara från rika skum och generellt sett dödar de bara de som är onda.
Okej, det lät kanske lite väl grovt men här kommer poängen med antihjältar:
Du vet när man läser en bok/ser en film och hjälten har fångat skurken och man bara vet att skurken kommer att fly eller slå tillbaka? Hjälten har en chans att göra slut på skurken men tar den inte, på grund av sin moraliska kompass. Sen slår skurken tillbaka och man skriker mot boken/tv:n ”JAG SA JU DET DUMHUVUD.”
Det är där som antihjältar kommer in. I ett solo-äventyr kan det lätt bli lite för mörkt, men antihjälten är perfekt i en grupp av hjältar. Wolverine i X-Men som exempel.

På senare år har man även kunnat se tendenser till att göra ”vanliga” hjältar lite mer åt antihjälte-hållet just för att få till det där mörkret. Superman (ja, min referensvärld består endast av superhjältar) anses vara en av de hjältar som håller hårdast på sin moral. Alltid vara snäll, alltid hjälpa den som har det svårast etc. Men i filmen Man Of Steel (2013) (OBS SPOILERS om 3 2 1:) så dödar han sin fiende.

En avslutande och lite rolig tanke är att hjältars och anti-hjältars popularitet ofta påverkas av det politiska klimatet. Ett exempel är två av Marvels superhjältar: Captain America och Wolverine.
Captain America – god moral personifierad. En soldat som slåss mot nazister. Skapades på 40-talet under andra världskriget och var omåttligt populär. Föll sedan i glömska för att ”återupplivas” på 60-talet.
Wolverine – en av serietidningars första antihjältar. Vild, drar sig inte för att döda sin fiender. Skapades i slutet av Vietnamkriget, 1974.

Ha det gött!

2 reaktioner på ”Antihjältar – Goda människor som gör dåliga saker av rätt skäl

 1. Japp!

  Ändamålet helgar medlen.

  Prata med bönder (skurkar) på bönders (skurkars) vis.

  Och så vidare.

  Det är inte alltid så lätt att vara den större mannen/hannen/henen – ibland är hämnden ljuv. Eller kanske inte ens hämnden, utan bara tillfredsställelsen av att utradera (lösa) ett problem/en ondska.

  Helt klart intressant stoff att bygga fiktion omkring! Dödsstraff någon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s